Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Agresiunea Rusiei cauzează criza alimentară…

Agresiunea Rusiei cauzează criza alimentară mondială. Măsurile UE pentru a asigura restabilirea securității alimentare la nivel mondial, prin cooperare internațională

Invadarea Ucrainei de către Rusia a avut consecințe imediate asupra securității alimentare pentru milioane de persoane din întreaga lume. Costurile de-a lungul lanțului de aprovizionare cu alimente au crescut. Creșterea costurilor energiei și îngrășămintelor a destabilizat piețele agricole, iar fluxurile comerciale către și dinspre Ucraina și Rusia sunt perturbate, se menționează într-un comunicat oficial al Comisiei Europene.

Ucraina asigură peste jumătate din grâul oferit prin Programul Alimentar Mondial. Din cauza bombardamentelor de artilerie și a atacurilor cu bombă, agricultorilor ucraineni le este imposibil să semene.

Rusia vizează și distruge în mod deliberat utilajele agricole, stocurile de alimente și capacitățile de prelucrare și transport din Ucraina. Rusia își limitează exporturile de alimente și blochează sute de nave cu grâu în Marea Neagră.

Sancțiunile impuse de UE Rusiei și Belarusului nu vizează sectorul agricol. Achiziționarea, importul și transportul de produse agricole și alimentare sunt exceptate de la interdicția privind navele sub pavilion rus.

Acțiunile UE

În calitate de partener de lungă durată și de încredere pentru țările din întreaga lume, UE depune eforturi pentru a asigura securitatea alimentară la nivel mondial și pentru a dezvolta sisteme alimentare reziliente.

Disponibilitatea alimentelor nu este în pericol în UE în prezent, deoarece continentul este în mare măsură autonom în ceea ce privește multe produse agricole. Cu toate acestea, sectorul nostru agricol este un importator net de anumite produse, de exemplu de furaje proteice. Această vulnerabilitate, împreună cu costurile ridicate ale factorilor de producție, precum îngrășămintele și energia din surse fosile, generează provocări pentru fermieri în ceea ce privește producția și riscă să ducă la creșterea prețurilor la alimente.

Comisia Europeană propune o serie de acțiuni pe termen scurt și mediu menite să consolideze securitatea alimentară mondială și să sprijine fermierii și consumatorii din UE, având în vedere creșterea prețurilor la alimente și a costurilor factorilor de producție.

Pentru aceasta:

ajutăm la scoaterea cerealelor din Ucraina
sprijinim categoriile vulnerabile de populație
ne intensificăm propria producție de alimente
eliminăm restricțiile asupra comerțului cu alimente și promovăm multilateralismul

Impactul global al reducerii producției agricole vegetale

Reducerea producției agricole vegetale și a exporturilor din Rusia și Ucraina prezintă riscuri semnificative atât pentru disponibilitatea alimentelor, cât și pentru accesibilitatea prețului lor în vecinătatea UE (Africa de Nord și Orientul Mijlociu), dar și Asia și Africa Subsahariană. Este vorba în special de grâu, un produs alimentar de bază.

Sprijin pentru Ucraina

UE depune eforturi susținute pentru a scoate pe piețele mondiale cerealele blocate în Ucraina, în beneficiul atât al cetățenilor din Ucraina care și-ar putea primi astfel banii de care au atâta nevoie, cât și al Programului Alimentar Mondial, care are, la rândul său, nevoie să se aprovizioneze pentru a-și putea oferi ajutorul. UE deschide culoare de solidaritate și finanțează diferite moduri de transport, astfel încât cerealele produse de Ucraina să poată ajunge în țările cele mai vulnerabile din lume.

De asemenea, își intensifică producția pentru a reduce presiunea asupra piețelor alimentare mondiale și colaborează cu Programul Alimentar Mondial, astfel încât stocurile disponibile și produsele suplimentare să poată ajunge în țările vulnerabile, la prețuri accesibile.

În același timp, Comisia ajută Ucraina să elaboreze și să implementeze o strategie de securitate alimentară pe termen scurt și mediu, astfel încât contribuțiile să poată ajunge la ferme, acolo unde este posibil, iar mijloacele de transport și instalațiile de depozitare să poată fi menținute, pentru a-i permite țării să își hrănească cetățenii și să își reia, în cele din urmă, exporturile.

Sprijinul pentru fermierii din UE

Suma de 500 de milioane EUR va fi distribuită sub formă de alocări naționale pentru a sprijini în mod direct fermierii cei mai afectați de costurile mai ridicate ale factorilor de producție și de închiderea piețelor de export. Țările UE pot completa acest sprijin în proporție de până la 200 % cu fonduri naționale. Pentru a aborda dificultățile legate de fluxul de numerar cu care se confruntă în prezent fermierii, țărilor UE li se va permite să facă în avans plăți directe mai mari în cadrul PAC.

Comisia a luat deja următoarele măsuri:

  • a acordat o derogare excepțională și temporară pentru a permite culturile pe terenuri scoase temporar din circuitul agricol în UE, menținând în același timp plățile integrale pentru înverzire către fermieri
  • a propus un nou cadru temporar de criză care să îi includă și pe fermieri, pe producătorii de îngrășăminte și sectorul pescăresc

Comisia va introduce, de asemenea, măsuri de piață de tip „plasă de siguranță” pentru sprijinirea pieței cărnii de porc, având în vedere situația deosebit de dificilă din acest sector.

Sprijinul pentru consumatorii din UE

Măsurile de îmbunătățire a aprovizionării cu produse alimentare de bază vor contribui la reducerea presiunilor asupra prețurilor. Statele membre ale UE ar putea implementa, de asemenea, rate reduse ale taxei pe valoarea adăugată și încuraja operatorii economici să limiteze creșterea prețurilor cu amănuntul.

În plus, statele membre pot recurge la fondurile UE, precum Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (FEAD), care sprijină propriile lor acțiuni menite să furnizeze asistență alimentară și/sau materială de bază categoriilor celor mai defavorizate de populație.