Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Administraţia Trump ar putea interzice…

Administraţia Trump ar putea interzice intrarea în SUA a cetăţenilor americani suspecţi de infectare cu coronavirus

Administraţia preşedintelui Donald Trump analizează o măsură prin care să împiedice revenirea în SUA a cetăţenilor americani şi rezidenţilor permanenţi dacă aceştia sunt suspecţi de infectare cu noul coronavirus, a confirmat un responsabil american de rang înalt pentru agenţia Reuters, citată de Agerpres.

Potrivit acestuia, măsura, aflată în stadiu de proiect şi care ar putea suferi modificări, ar autoriza guvernul să blocheze intrarea persoanelor despre care se crede ‘în mod rezonabil’ că au contractat COVID-19 sau alte maladii.

Administraţia Trump a instituit o serie de restricţii cuprinzătoare în materie de imigraţie de la începutul pandemiei de coronavirus, suspendând unele proceduri de imigraţie legală şi autorizând deportarea rapidă a migranţilor prinşi la frontieră fără documente legale.

O ştire Reuters din luna mai informa că responsabili guvernamentali americani erau îngrijoraţi că persoane cu dublă cetăţenie, americană şi mexicană, s-ar putea refugia în SUA dacă epidemia din Mexic se va agrava, punând astfel o presiune suplimentară asupra spitalelor din Statele Unite.

Proiectul de reglementare, despre care a scris pentru prima dată cotidianul New York Times în ediţia de luni, ar urma să fie emis de Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC), care a jucat un rol principal în răspunsul la pandemie, a indicat responsabilul.

Potrivit unui bilanţ alcătuit de Reuters, Statele Unite înregistrează cele mai multe cazuri de infectare cu noul coronavirus (peste 5 milioane) şi de decese în urma COVID-19 (peste 162.000) la nivel mondial.

Omar Jadwat, directorul programului pentru drepturile imigranţilor din cadrul ACLU (Uniunea Americană pentru Libertăţi Civile) a atras atenţia, într-un comunicat, că interdicţia de intrare în ţară a unor cetăţeni americani ar fi neconstituţională şi ar constitui ‘încă o eroare gravă într-un an care a văzut deja mult prea multe’.

CDC nu a dat curs deocamdată solicitării de a comenta pe marginea subiectului. 

Sursa: Agerpres