Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Acțiuni de susținere în sprijinul…

Acțiuni de susținere în sprijinul lui Navalny, pentru al doilea weekend consecutiv. Mai mulți protestatari au fost reținuți

Foto: Novaya Gazeta

Susținătorii lui Alexei Navalny organizează proteste pentru al doilea weeekend consecutiv. Pe tot parcursul acestei săptămâni au fost reținuți mai mulți susținători ai politicianului, iar direcțiile de anchetă din opt regiuni au deschis dosare penale privind „utilizarea violenței împotriva forțelor de securitate” în timpul mitingurilor din 23 ianuarie. În ciuda acestui fapt, noi proteste sunt organizate la 31 ianuarie în toată Federația Rusă, transmite Novaya Gazeta.

Potrivit presei ruse, la fel ca și weekendul trecut, forțele de ordine au reținut mai mulți protestatari, dar și jurnaliști. Până la ora 8.45 erau reținute deja 145 de persoane. Majoritatea celor reținuți sunt din Vladivostok – 76 de persoane.

Cu toate acestea, protestele continuă în forță în mai multe orașe. În Novosibirsk aproximativ o mie de persoane protestează în centrul orașului. Rețineri au fost semnalate și în Irkutsk, unde câteva sute de oamenii s-au adunat, iar jurnaliștii subliniază că în acest oraș de câțiva ani nu au existat rețineri ale participanților la acțiunile de protest.

În timpul acestei nopți, la Moscova, poliția a reținut doi angajați ai canalului Navalny LIVE. Poliția ar fi venit în timpul nopții la domiciliul unuia dintre angajați și l-a dus la secție fără a-i explica motivul. În cazul celei de-a doua angajate, motivul reținerii ar fi fost „o plângere din partea vecinilor”.

Alexei Navalny a fost reținut în seara zilei de 17 ianuarie în Aeroportul Sheremetyevo la controlul pașapoartelor și transportat la Secția a doua a Direcției din Himki a MAI. Pentru a obţine eliberarea opozantului, mii de persoane au manifestat la 23 ianuarie în toată Rusia, în special în oraşe unde mobilizarea de obicei este redusă. Încurajată de acest succes, mişcarea lui Navalny a lansat acest nou apel la manifestaţii pentru ziua de 31 ianuarie.