Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   10 ianuarie - zi de…

10 ianuarie – zi de doliu național în Kazahstan

Preşedintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, a semnat un decret prin care declară 10 ianuarie zi de doliu naţional pentru victimele revoltelor recente din ţara central-asiatică, transmite duminică agenţia de presă chineză Xinhua citată de Agerpres.

„În legătură cu pierderea de vieţi omeneşti ca urmare a actelor teroriste comise în Republica Kazahstan, decretez că 10 ianuarie 2022 este zi de doliu pe teritoriul întregii ţări”, se menţionează în decretul prezidenţial dat publicităţii sâmbătă.

Proteste violente au izbucnit în Kazahstan după o creştere importantă a preţului la combustibil, revoltele soldându-se cu zeci de morţi şi răniţi şi cu arestarea a circa 6 000 de oameni.

Șeful poliției din Almatî a declarat că în urma protestelor aproximativ 500 de persoane au fost rănite, dintre care 130 sunt femei.

Preşedintele kazah Kasîm-Jomart Tokaev a acceptat miercuri demisia guvernului condus de premierul Askar Mamin. Vicepremierul Alihan Smailov îşi va asuma rolul de premier interimar până la formarea unui nou cabinet.

Guvernul a încercat într-o primă etapă, fără succes, să-i calmeze pe protestatari, promiţând o reducere a preţului la GPL, fixându-l la 50 de tenge (0,1 euro) pe litru în regiune, comparativ cu 120 de tenge la începutul anului.

Regiunea Mangystau depinde de GNL ca principală sursă de carburant pentru maşini şi orice majorare a preţului duce la o creştere în lanţ a preţurilor la produse alimentare, deja mai mari de la începutul pandemiei de coronavirus