Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   VIDEO/ Ministrul demisionar al Agriculturii…

VIDEO Ministrul demisionar al Agriculturii acuză că noua metodologie de calcul a carburanților afectează activitatea fermierilor: „Agricultorii ne-au preîntâmpinat că vor lua măsuri drastice”

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) acuză că noua metodologie de calcul a carburanților pune în pericol recoltarea culturilor agricole și solicită Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) să intervină în metodologia de calculare a carburanților, astfel, încât producătorii agricoli să poată asigura procesul de recoltarea a culturilor agricole. Declarațiile au fost făcute de către ministrul demisionar al Agriculturii, Ion Perju.

Solicitați de ZdG pentru un comentariu la acest subiect, reprezentanții ANRE ne-au comunicat că în scurt timp vor emite un comunicat în acest sens.

În cadrul unei conferințe de presă, Perju a declarat că după ce, la 14 iunie, ANRE a aprobat noua metodologie de calcul a prețului la produsele petroliere producătorii agricoli au semnalat Ministerul Agriculturii că unele stații PECO refuză să vândă motorină la preț angro, fapt care, potrivit lui Perju, periclitează recoltarea culturilor agricole.

„Din câte cunoașteți, am demarat campania de recoltare orzului și grâului pe teritoriul R. Moldova.  Avem de recoltat peste 418 mii de hectare inclusiv 318 mii de hectare de grâu de toamnă și 64 mii de hectare de orz și peste 34 de mii de hectare de rapiță. Cu toate acestea, producătorii agricoli au semnalat că nu-și pot asigura cantitatea de carburanți necesari activităților de demararea a lucrărilor de recoltare a culturilor de cereale. După ce ANRE a aprobat noua Metodologie de calculare a prețului la produsele, producătorii nu pot să se asigure cu motorină cu prețuri angro. Astfel, Ministerul Agricultorii se adresează către Ministerul Economiei și ANRE. Ministerul Agriculturii cere instituțiilor abilitate să intervină în metodologia de calcul la produsele petroliere pentru a nu permite periclitarea recoltării culturilor agricole. Pentru acest an, planificăm o roadă de peste un milion de tone. Altfel, agricultorii ne-au preîntâmpinat că vor lua măsuri drastice prin ocuparea drumurilor și protestelor masive”, a declarat Ion Perju.

La 14 iunie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a emis un comunicat de presă prin care anunța că începând cu 1 iulie ANRE va aproba marja comercială pentru produsele petroliere. Un document cu privire la metogologia de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere a fost aprobat în ședința de luni, 14 iunie, a Consiliului de Administrare a ANRE.

Potrivit ANRE, mecanismul aplicat la calcularea prețurilor de comercializare a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat prevede că acestea urmează să fie stabilite de fiecare agent economic în parte și nu pot depăși prețurile maximale determinate în conformitate cu prevederile respectivei Metodologii.

La modul practic, Metodologia aprobată presupune mecanismul prin care companiile petroliere, o dată cu importul carburanților, urmează să-i atribuie fiecărei partide un preț maximal de comercializare. Acest preț se va baza pe următoarele elemente: cotațiile bursiere Platts pentru 14 zile anterioare efectuării importului, marjele comerciale stabilite de către ANRE, cotele accizelor și cotele TVA prevăzute de Codul Fiscal.

Agenția va publica în fiecare zi lucrătoare cotațiile bursiere relevante pentru benzină, motorină și gaz lichefiat. Hotărârea privind aprobarea Metodologiei de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere urmează să intre în vigoare începând cu data de 01.07.2021.