Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Un grup de deputați propune…

Un grup de deputați propune micșorarea vârstei de pensionare: „Dacă Guvernul va spune că nu sunt bani, Chicu să-și dea demisia”

Deputații fracțiunii parlamentare a Partidului „Șor” au elaborat o inițiativă legislativă care prevede micșorarea vârstei standard de pensionare – revenirea la 62 de ani pentru bărbați și 57 de ani în cazul femeilor.

Secretara fracțiunii, Marina Tauber, susține că vârsta standard de 63 de ani pentru ambele sexe nu este justificată, iar faptul că în UE aceasta este mai mare este determinat și de condițiile de trai și de muncă mai bune și „este o mare nedreptate” pentru pensionarii moldoveni.

Totodată, ea a menționat că inițiativa este propusă și în contextul în care R. Moldova este afectată de pandemie, iar persoanele în etate sunt îndemnate să evite ieșirile în public.

„Dacă Guvernul va spune că nu sunt bani, Chicu să-și dea demisia și să lase pe alții, care vor identifica resursele financiare necesare, care, apropo, nu sunt atât de mari”, a afirmat Tauber în cadrul unui briefing de presă, îndemnând alte fracțiuni parlamentare să susțină proiectul.

Conform modificărilor intrate în vigoare în 2017, în fiecare an, la 1 iulie se majorează vârsta de pensionare. Astfel, bărbații deja ies la pensie la 63 de ani, dar în cazul femeilor acest lucru se va întâmpla în 2028.