Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   ULTIMA ORĂ/ Tarifele la energia…

ULTIMA ORĂ Tarifele la energia electrică ar urma să se reducă cu aproximativ 25%, afirmă viceprim-ministrul Andrei Spînu

Sursa foto: Pixabay

Prețurile la energia electrică ar urma să se reducă cu aproximativ 25%. Astfel, tariful pentru curentul electric ar urma să fie în jur de patru lei/kWh. Un anunț în acest sens a fost făcut luni, 5 decembrie, de către ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în cadrul unei conferințe de presă.

Totodată, oficialul a anunțat că, începând de astăzi, 5 decembrie, autoritățile de la Chișinău nu vor anunța volumul de gaze naturale stocate din „motive de securitate”

„Astăzi, la ora 17:00, CSE se va întruni în ședință și va lua decizia ca ANRE să revadă tariful. Acest lucru ar însemna că astăzi seară dacă reușesc sau mâine cel târziu, ANRE trebuie să revadă acest tarif. Nu am toate calculele, dar la moment putem vorbi despre o reducere de minim 25%, ceea ce ar însemna că vom avea un tarif în jur de 4 lei/kWh (…).

(…) Nu ne așteptăm la creșterea tarifului (la gazele naturale n.red.). Noi continuăm să achiziționăm gaze naturale. Începând cu ziua de astăzi nu vom anunța volumul exact de gaze pe care îl avem achiziționat în stocuri din motive de securitate. În același timp, vreau să asigur toți cetățenii că cel puțin pentru două luni, R. Moldova este asigurată și continuăm să achiziționăm volume și pentru lunile următoare (…)”, a declarat Spînu.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, în cadrul ședinței din 30 noiembrie 2022, solicitările operatorilor Premier Energy și Furnizarea Energiei Electrice Nord (FEE-Nord) majorarea tarifelor reglementate de furnizare a energiei electrice.

Astfel, consumatorii Premier Energy, cei din centrul și sudul R. Moldova, urmau să achite 5,91 lei/kWh, cu circa 1 leu și 14 bani mai mult decât tariful actual, iar consumatorii FEE-Nord, din nordul țării urmau să achite 5,60 lei/kWh, cu aproape 80 de bani mai mult față de tariful anterior. Pe 2 decembrie, noile prețuri reglementate au fost publicate în Monitorul Oficial al R. Moldova.

Pe 3 decembrie curent, S.A. „Energocom” a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES) pentru luna decembrie.

„De asemenea, am convenit să analizăm opțiunea extinderii contractului pentru perioada ianuarie – martie 2023 pentru a asigura toată țara cu electricitate”, a mai menționat Spînu.

Astfel, malul drept va achiziționa în luna decembrie aproximativ 204 mii MW, la preț de 73 de dolari per MW, în schimbul a 5,7 milioane de metri cubi de gaze, întreaga cantitate livrată de Gazprom, care vor fi livrate regiunii transnistrene.