Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Trei angajați ai Serviciului Vamal…

Trei angajați ai Serviciului Vamal și un broker vamal, reținuți în cadrul unor cauze penale pentru corupție

Șefa-interimară a Postului Vamal Chișinău, un șef din cadrul Biroului Vamal Chișinău, un inspector principal și un broker vamal au fost reținuți în dimineața zilei de miercuri, 21 decembrie, în cadrul unor cauze penale, pornite pe fapte de corupție. Aceștia sunt bănuiți că ar fi pretins și primit mijloace financiare de la agenți economici pentru a organiza diminuarea valorii pentru mărfurile introduse în R. Moldova, conform unui comunicat al Centrului Național Anticorupție (CNA).

Ofițerii CNA și procurorii anticorupție au desfășurat 40 de percheziții care au vizat angajați vamali și agenți economici. În urma acestora, trei angajați ai Serviciului Vamal și un broker vamal au fost reținuți pentru 72 de ore.

Potrivit actului de sesizare, din grupul de persoane, implicat în acte de corupere, fac parte atât funcționari ai Serviciului Vamal, cât și brokeri și agenți economici, iar sumele pretinse pentru acordarea diferitor facilități pentru unii agenți economici ar fi de până la 6 mii de euro.

În cadrul urmăririi penale și a măsurilor speciale de investigație, au fost constatate mai multe episoade în care valoarea mărfii introduse în vamă era diminuată cu până la 50 la sută, iar din taxele neachitate funcționarul vamal încasa un comision în mărime de 10-15%, notează CNA.

În prezent, acțiunile pe caz sunt în desfășurare și au ca scop stabilirea tuturor circumstanțelor și identificarea întregului cerc de persoane implicate.

Procuratura Anticorupție conduce urmărirea penală.