Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Transportul de mărfuri pe cale…

Transportul de mărfuri pe cale feroviară va fi facilitat prin eliminarea controlului dublu, pe teritoriul R. Moldova și Ucrainei. Aprobat de Guvern

Protocolul modificat al Acordului între R. Moldova și Ucraina cu privire la activitatea transportului feroviar a fost aprobat de Executiv miercuri, 15 martie, după ce au fost încheiate negocierile moldo-ucrainene privind tranzitul feroviar al mărfurilor pe teritoriul celor două țări. 

Protocolul prevede eliminarea operațiunilor de control dublu, iar în unele sectoare – triplu al autorităților vamale și de management al frontierei. Potrivit autorilor Protocolului, vor fi simplificate procedurile de tranzit feroviar al mărfurilor pe teritoriul Ucrainei, cu destinația R. Moldova și România, și pe teritoriul R. Moldova, cu destinația Ucraina și România, „fapt ce va permite sporirea volumului de mărfuri transportate pe cale ferată”. 

„Vor fi modificate lanțurile logistice, prin redirecționarea transportului de mărfuri de pe segmentul rutier pe cel feroviar. În rezultat, va fi diminuată sarcina pe drumurile rutiere naționale, ceea ce va duce la majorarea volumelor de mărfuri aflate în tranzit pe teritoriul R. Moldova și va avea un impact pozitiv asupra economiei naționale”, se arată într-un comunicat.

Ministra Lilia Dabija a menționat că „proiectul intervine cu modificări privind eliminarea controlului autorităților vamale și de frontieră ale Ucrainei la stația Reni. Aceasta va permite micșorarea timpului de transport al mărfurilor din/în complexul portuar Giurgiulești sau România și vor avea impact pozitiv asupra costului final al bunurilor exportate/importate de beneficiari din Republica Moldova, reducând cheltuielile pentru transport”.