Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Suma transferată de CNAS de…

Suma transferată de CNAS de la începutul lunii noiembrie pentru achitarea prestațiilor sociale

Imagine simbol

Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS) a emis un comunicat prin care anunță că a transferat 186 milioane de lei pentru beneficiarii de indemnizaţii adresate familiilor cu copii.

Potrivit notei emise, CNAS a finanțat și cea de-a doua tranşă a mijloacelor financiare pentru achitarea indemnizațiilor pentru incapacitatea temporară de muncă, în mărime de 21,6 de milioane de lei.

În perioada 8 – 12 noiembrie, CNAS a efectuat transferuri în sumă de 396 de milioane de lei pentru finanţarea pensiilor şi alocaţiilor sociale.

De asemenea, de menţionat este faptul că, în săptămâna curentă, au fost distribuiţi pentru plata alocaţiilor nominale de stat, alocațiilor sociale de stat, compensaţiilor, indemnizaţiilor viagere mijloacele financiare în sumă de 34,1 de milioane de lei”, se menționează în comunicatul emis de CNAS.

Potrivit CNAS, baza de calcul al indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului o constituie venitul mediu lunar asigurat realizat în ultimele 12 luni calendaristice premergătoare lunii naşterii copilului, venit din care, la data stabilirii indemnizaţiei, au fost calculate şi plătite contribuţii de asigurări sociale. Lunile calendaristice ale concediului prenatal se substituie cu acelaşi număr de luni calendaristice imediat premergătoare perioadei incluse în calcul.

Venitul mediu lunar asigurat se determină prin împărţirea la 12 a venitului asigurat realizat la toate unităţile în perioada de 12 luni calendaristice premergătoare lunii naşterii copilului luate în calcul.

Persoana asigurată care confirmă stagiul necesar de cotizare, de trei ani sau de cel puţin nouă luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei naşterii copilului şi se află în concediul pentru îngrijirea copilului poate solicita indemnizația lunară pentru creșterea copilului, la alegere, conform unor opţiuni, susțin reprezentații Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS).