Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Sfaturi practice pentru a reduce…

Sfaturi practice pentru a reduce facturile pe timp de iarnă

„Criza gazelor” și, respectiv, majorarea tarifelor la gazele naturale şi energia termică face actuală mai mult decât oricând discuția privind utilizarea eficientă a energiei. Dacă până în acest moment nu dădeam o atenție foarte mare măsurilor care ar putea să reducă consumul de kilowați, ultimele facturi ne determină să identificăm soluții pentru a reduce cheltuielile. Pe termen lung, experții vorbesc despre proiecte de eficiență energetică care nu doar ar reduce facturile și consumul de energie, dar ar minimiza impactul negativ asupra mediului. Pe termen scurt însă, există o serie de măsuri care ar trebui luate în calcul pentru a economisi bani pe încălzire.

Sectorul rezidențial este consumatorul major de energie pentru încălzire al țării (40% din volumul total al consumului final), potrivit unui studiu al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. Peste 70% din blocurile locative cu multe etaje au o performanță termică foarte scăzută̆, în special cele construite în anii 1950 – 1980.  Pierderile termice ale clădirilor de acest tip constituie aproape 50% din consumul total de energie termică în Republica Moldova.(sursa: www.euneighbours.eu/2018)

Eugen Camenscic

Eugen Camenscic, activist civic și expert în energetică, vorbește despre patru aspecte importante: identificarea cauzelor posibile ale pierderii de căldură, reglarea consumului de energie și investirea în soluții rentabile pe termen lung: izolarea locuințelor și instalarea centralelor de ultimă generație.

Identificarea punctelor vulnerabile

Ușile și ferestrele ar trebui examinate cu atenție pentru a găsi și sigila orice goluri prin care aerul poate circula. Înlocuirea ferestrelor cu unele eficiente energetic poate reduce simțitor consumul de energie termică.

Setarea temperaturii confortabile

Noaptea sau în timpul în care nu ne aflăm acasă centrala termică poate fi deconectată sau ajustată, cu ajutorul unui termostat ambiental programabil. Este important de știut că, reducând temperatura camerei cu numai un grad, puteți economisi 5-6% din energia necesară încălzirii. Respectiv, un termostat de ambianță, care va regla funcționarea centralei termice pentru menținerea unei temperaturi prestabilite, poate reduce costurile de încălzire cu până la 25%. În timpul zilei sunt optime 20-22 de grade Celsius, iar în timpul somnului – 16-19 grade. Dacă aveți copii sau vârstnici în casă, puteți adăuga 2 grade, deși temperatura optimă recomandată de pediatri este între 21 și 24 de grade Celsius. În situațiile în care lipsiți de acasă câteva zile, termostatul poate fi setat la 14-15°C, iar dacă lipsiți mai mult de o săptămână – la temperatura de gardă  de 10-12°C.

Instalarea unor centrale performante

Sistemele vechi de încălzire sau cele care nu au fost modernizate risipesc energie și bani, de aceea o centrală performantă este o achiziție avantajoasă pe termen lung. Un sistem modern de încălzire reduce cu până la 20% costurile pentru încălzire. Experții recomandă înlocuirea centralelor convenționale cu cele pe gaz în condensație, deoarece sunt mai eficiente cu 15-20% decât primele, întrucât ele extrag căldura din condensatul din gazele de eșapament.

Izolarea locuinței

Deși este o investiție costisitoare, izolarea pereților exteriori, a pardoselii, pereților și acoperișului poate reduce cheltuielile pentru încălzire, indiferent de tipul acesteia, cu până la 50%.

Alte sfaturi pentru facturi mai mici ar fi:

Aerisirea corectă a încăperii

Experții recomandă ca aerisirea să nu se facă cu sistemul de încălzire pornit, iar ferestrele să fie deschise larg perioade scurte de timp, astfel căldura din pereți și cameră nu se va pierde.

Menținerea nivelului ridicat de umiditate

Umiditatea optimă în încăpere este între 30% și 60%. Este cunoscut faptul că aerul umed menține căldura mai eficient decât cel uscat.

Sursele de căldură nu trebuie acoperite

Transferul de căldură va fi îngreunat dacă caloriferele vor fi blocate cu draperii, mobilă sau haine puse la uscat.

Exploatarea corectă a aparatelor consumatoare de gaz

Înainte de începerea sezonului de încălzire este recomandat de a verifica sistemul de încălzire, pentru că fiecare milimetru de sediment depus în calorifere ridică consumul total de gaz.

Utilizarea robinetelor cu termostat pe calorifere

Robinetele cu cap termostat pe calorifere asigură controlul agentului termic din calorifere în fiecare cameră.

Economisirea apei calde

Încălzirea apei utilizează peste 12% din necesarul energetic.

„Acum toţi am început să înțelegem că energia nu va mai fi la fel de ieftină cum a fost. Vorbim și despre situația pe piața internațională. De aceea, trebuie să gândim pe termen lung soluții pentru a consuma mai puțină energie. Cea mai bună energie este cea care nu este consumată”.

Eugen Camenscic, activist civic și expert în energetică

Potrivit expertului în energetică Eugen Camenscic, R. Moldova, care este o țară fără resurse energetice proprii, nu are altă soluție decât să gândească soluții pentru 20-40 de ani înainte. Respectiv, guvernarea ar trebui să investească în energia regenerabilă: fotovoltaică, eoliană, biomasă. Iar până vor fi disponibile alte surse de producere a energiei, va trebui să gândim cum reducem consumul de energie. Una dintre cele mai eficiente soluții este izolarea locuințelor/ clădirilor.

„Guvernul ar trebui să-și concentreze eforturile pentru a oferi posibilitate oamenilor de a accesa credite pentru eficiența energetică. La noi creditele sunt destul de scumpe și de durată scurtă. Banca vrea banii înapoi în decurs de cinci ani. Pentru proiecte de eficiență energetică este o perioadă destul de scurtă, pentru că recuperarea investiției, de obicei, durează 7-15 ani. Statul trebuie să creeze facilități ca oamenii să aibă posibilitatea să acceseze credite. Este nevoie de facilități, garanții, ca în cazul proiectului „Prima casă”. Această măsură are logică economică: oferim soluții pentru oamenii care cheltuiesc mai mulți bani pentru economie și nu pentru achitarea gazului”.