Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Se ieftinesc carburanții. ANRE a…

Se ieftinesc carburanții. ANRE a afișat noile prețuri plafon pentru benzină și motorină

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a publicat noile prețuri plafon la carburanți, valabile pentru ziua de vineri, 8 iulie 2022.

Potrivit ANRE, vineri, un litru de benzină cu cifra octanică A 95 va costa 32 de lei și 30 de bani, cu 26 de bani mai puțin decât în ziua precedentă, iar un litru de motorină va costa 30 de lei și 38 de bani, cu 44 de bani mai puțin comparativ cu ultimii indici.

Prețul carburanților a crescut constant în R. Moldova, în ultimele cinci luni. Anul 2022 a început cu ușoare scumpiri a benzinei și motorinei, iar după invazia Rusiei în Ucraina, carburanții au înregistrat zilnic scumpiri semnificative. ANRE menționează că în ultimele zile se atestă o tendință de descreștere a cotațiilor la bursele internaționale la produsele petroliere. Potrivit calculelor lui Radu Marian, deputat al PAS, partidul de guvernământ din R. Moldova, „în ultimele 10 zile, motorina s-a ieftinit cu 2 lei, iar benzina – cu 1 leu 60 bani”.

Metodologia de calcul a ANRE folosește valoarea medie a cotațiilor medii Platts pentru 14 zile anterioare corelată la cursul de schimb leu/dolar, la care se adaugă acciza, taxa pe valoare adăugată (TVA) și marja comercială specifică (stabilită semestrial de ANRE). Toate cele 4 componente care stau la baza formării prețurilor la produsele petroliere principale, pot fi vizualizate și verificate zilnic pe pagina oficială a Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică: www.anre.md.

Salarii lunare de peste 75 de mii de lei, locuințe spațioase și mașini luxoase. Averile directorilor ANRE în 2021 – instituție care reglementează și monitorizează sectorul energetic al R. Moldova – DOC