Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Șapte produse agricole originare din…

Șapte produse agricole originare din R. Moldova, pe piața britanică fără taxe vamale aplicate la import

Începând de marți, 1 august, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord liberalizează toate taxele vamale aplicate la importul a șapte produse agricole originare din R. Moldova, anunță Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Acordul de amendare prevede eliminarea unilaterală și a contingentelor tarifare la importul produsele agricole moldovenești pe piața britanică (roșii, usturoi, struguri de masă, mere, cireșe, prune, suc de struguri), dar și eliminarea prețurilor de intrare la produsele agricole indicate în Acord (castraveți, dovlecei, pere, caise, vișine, cireșe, piersici, etc). 

Modificările respective intră în vigoare începând de pe 1 august, pentru o perioadă inițială de 12 luni, cu posibilitatea de extindere. Acestea oferă noi oportunități de export pentru agenții economici autohtoni, în special privind reorientarea comerțului exterior al R. Moldova în contextul crizei din regiune.

„Inițiativa de liberalizare unilaterală a importului produselor originare din R. Moldova a aparține Guvernului Regatului Unit și demonstrează suportul pentru R. Moldova, precum și o continuitate a angajamentului britanic privind susținerea parteneriatului strategic și dezvoltarea cooperării cu R. Moldova”, a menționat secretarul de stat al Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării Vadim Gumene.

La data de 25 mai 2023 secretarul de stat al Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Vadim Gumene și ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord la Chișinău, Steven Fisher au semnat Acordul de amendare a Acordului de Parteneriat Strategic, Comerț și Cooperare între R. Moldova și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, semnat la Chișinău, la 24 decembrie 2020.