Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   „Rosselhoznadzor” anunță că alți patru…

„Rosselhoznadzor” anunță că alți patru producători agricoli din raionul Orhei vor putea exporta fructe și legume în Federația Rusă

Imagine simbol

Alți patru producători agricoli din raionul Orhei vor putea exporta fructe și legume în Federația Rusă, începând cu 13 octombrie 2022, potrivit deciziei Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse „Rosselhoznadzor”.

Astfel, potrivit Rosselhoznadzor, va fi reluat importul în Rusia de fructe și legume de la întreprinderile din Orhei: „SRL AGRO-DENISIMUS”, „SRL LAURAGRO”, „SRL ODL–AGRO” și „GT JOSAN MAXIM ANDREI”.

„În baza rezultatelor activității desfășurate de Rosselkhoznadzor, la firmele deja deschise (pentru import în Rusia n. red.) în 7 octombrie 2022 s-au adăugat alte patru întreprinderi din raionul Orhei, cu livrarea de produse din care nu au fost depistate obiecte de carantină”, a anunțat „Rosselhoznadzor” într-un comunicat emis pe 12 octombrie.

Societatea cu Răspundere Limitată „AGRO-DENISIMUS” a fost fondată în anul 2003, în localitatea Cucuruzeni, raionul Orhei. Se ocupă de cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase şi a plantelor producătoare de semințe oleaginoase.

Societate cu Răspundere Limitată „LAURAGRO” a fost fondată în anul 2006 și înregistrată în raionul Orhei, localitatea Crihana. Administratorul este Palii Tamara. LAURAGRO S.R.L. se ocupă cu cultivarea fructelor cu semințe şi sâmbure.

Societatea cu Răspundere Limitată „ODL-AGRO” a fost fondată în anul 2011. Administrator este Popa Ştefan, iar adresa juridică este municipiul Chișinău.

Potrivit deciziei Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse, „Rosselhoznadzor”, din 7 octombrie a fost reluat importul în Federația Rusă a fructelor și legumelor moldovenești doar din raionul Orhei.

Atunci, Daniela Turculeț, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), a declarat pentru ZdG că aceasta este o „decizie unilaterală și nu a fost consultată cu MAIA și nici cu ANSA”.

„Decizia aparține Rosselhoznadzor-ului, la fel ca și interzicerea importului de produse vegetale din țara noastră (…). Mai mult decât atât, în urmă cu trei săptămâni, echipa ministerială împreună cu Agenția Naționale pentru Siguranța Alimentelor și cu Camera de Comerț și Industrie a Federației Ruse în R. Moldova au demarat lucrări de deblocare a situației”, a declarat Turculeț.

Rosselhoznadzor a anunțat că din 15 august limitează temporar importul în Federația Rusă a produselor vegetale, incluse în lista de carantină, din 31 de raioane ale R. Moldova, unitatea teritorial-administrativă a R. Moldova „Găgăuzia” și orașele Chișinău și Bălți, „pentru a proteja teritoriul Federației Ruse de pătrunderea și răspândirea obiectelor de carantină”.

Potrivit Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse, motivul introducerii restricțiilor a fost depistarea repetată a „obiectelor de carantină periculoase” în produsele moldovenești care intră în Rusia.

Atunci, autoritățile de la Chișinău anunțau că urmau să discute cu Ambasada Federației Ruse la Chișinău „pentru a identifica soluții”. Anterior, conducerea ANSA a declarat că sunt deschiși pentru dialog cu instituțiile de control fitosanitar din Federația Rusă, „în scopul îmbunătățirii clarității și realizării unui schimb de informații extins”.