Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   România a aprobat acordarea unui…

România a aprobat acordarea unui ajutor de 130 de mii de metri cubi de lemne de foc pentru R. Moldova

Guvernul României a aprobat miercuri, 5 octombrie, acordarea unui ajutor Guvernului R. Moldova de 200 000 de metri steri sau de circa 130 000 de metri cubi de lemn de foc. Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor din România, Tanczos Barna, a menționat că prețul la care se va vinde această cantitate de lemn „este prețul mediu ponderat practicat de Romsilva anul acesta în cazul vânzării sortimentului de lemn de foc”, transmite presa de peste Prut.

În acest sens, prim-ministra R. Moldova, Natalia Gavrilița, a solicitat implicarea Agenţiei Moldsilva și a Ministerului Mediului „pentru ca acest lemn să ajungă cât mai repede pe piața din R. Moldova”.

„Guvernul României astăzi a aprobat furnizarea a 200 de mii de metri steri de lemn. Suntem foarte recunoscători Guvernului României pentru toată colaborarea pe care o avem. (…) Rog Moldsilva și Ministerul Mediului să ne asigurăm că facem toate procedurile necesare pentru ca acest lemn să ajungă cât mai repede pe piața din R. Moldova”, a declarat prim-ministra Natalia Gavrilița în debutul ședinței Guvernului din 5 octombrie.

Șefa Cabinetului de miniștri susține că în acest an au fost constatate mai multe tăieri ilegale de copaci, astfel, urmează să fie implementate „tehnologii noi” pentru a face posibilă „monitorizarea pădurilor, până la fiecare copac, cu imagini din satelit” în scopul evitării „defrișărilor mari”.

„Avem mai multe semnale că se întâmplă tăieri ilegale. Vreau să comunic că noi discutăm cu diferite organizații despre posibilitatea monitorizării pădurilor, până la fiecare copac, cu imagini din satelit și să vedem în timp real dacă au loc defrișări ilegale. Aceste tehnologii noi durează până sunt implementate și integrate în procesul de luare a deciziilor, dar suntem hotărâți să asigurăm că această iarnă nu va duce la defrișări mari”, a mai declarat Natalia Gavrilița.

Guvernul României a aprobat miercuri, 5 octombrie, un ajutor pentru R. Moldova de 130 000 de metri cubi de lemne de foc, a anunțat premierul român Nicolae Ciucă, scrie presa de peste Prut.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor din România, Tanczos Barna, a explicat că acest sprijin va fi acordat prin Regia Națională Romsilva.

„Ultima temă pe care am abordat-o la capitolul memorandumuri, cu ocazia vizitei preşedintei Maia Sandu a fost prezentată părții române o solicitare prin care se cerea un sprijin pentru Republica Moldova, din cauza crizei umanitare şi economice în care se află această țară, din cauza refugiaților şi problemelor cu gazele naturale agravată de război. Solicitarea s-a referit la acordarea unui ajutor de 200.000 metri steri lemn de foc pentru Republica Moldova, ca ajutor de criză pentru această țară. Am decis astăzi ca ajutorul să fie furnizat de Romsilva, într-un parteneriat cu Moldsilva, compania de stat din Republica Moldova. Prețul la care se va vinde această cantitate de lemn este prețul mediu ponderat practicat de Romsilva anul acesta în cazul vânzării sortimentului de lemn de foc şi se va asigura transportul până la graniță, unde se vor transporta aceste cantități prin mijloace de transport, pe cale ferată mai mult ca sigur”, a menționat Tanczos Barna, citat de presa din România.

Pe 15 septembrie, Guvernul de la Chișinău a anunțat lansarea platformei online lemne.md. Potrivit autorităților, site-ul reprezintă un sistem informațional de gestionare a procesului de distribuire a lemnelor în R. Moldova, „util pentru cetățeni și primarii localităților”.

Potrivit datelor prezentate pe site, cel mai mare preț al lemnului tare este la Întreprinderea pentru silvicultură Comrat – 875 de lei pentru un metru ster, pe când cel mai mic preț se găsește la Rezervația Naturală Prutul de Jos – 450 de lei.

Accesând pagina web www.lemne.md, cetățenii pot găsi informații despre cel mai apropiat ocol silvic, fiind „facilitat procesul de aprovizionare” a populației cu lemne de foc, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Pentru a afla ce ocoale silvice deservesc fiecare localitate oamenii trebuie să utilizeze opțiunea de căutare, disponibilă pe lemne.md. Astfel, indicând localitatea, persoanele interesate pot afla denumirea ocolului silvic și localizarea exactă, persoana de contact și numărul de telefon al acesteia, stocul disponibil pentru vânzare, dar și prețurile stabilite de ocolul silvic, în funcție de specia lemnului de foc.

De asemenea, pe lemne.md pot fi găsite răspunsuri la cele mai frecvente întrebări, precum cantitatea de masă lemnoasă care poate fi cumpărată, prețurile acesteia, deciziile Comisiei pentru Situații Excepționale privind planul de acțiuni de aprovizionare cu lemne de foc pentru perioada rece 2022-2023.

Site-ul „Lemne.md”, care prezintă informații despre lemnele de foc disponibile în R. Moldova, a fost lansat oficial

ZdG a contactat mai mulți reprezentanți ai întreprinderilor pentru silvicultură, Ministerul Mediului, dar și mai mulți reprezentanți ai autorităților administrației publice locale pentru a afla cât de accesibil este procesul de aprovizionare cu lemne de foc și cum are loc acesta, după ce un cititor ne-a semnalat situația dintr-un sat din raionul Orhei, menționând că localnicii pot achiziționa lemne de foc „doar câte 20 de persoane pe săptămână”, conform unei liste întocmite de primăria localității și că s-ar putea să „aștepte până la primăvară rândul”.

Cum (nu) pot achiziționa cetățenii lemne de foc. Președinta CALM: „Este dezastru în toată procedura”. Ministerul Mediului: „Există unele dificultăți pentru o anumită categorie de oameni pentru ca să-și aducă lemnul acasă”