Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Recuperarea banilor în urma procesului…

Recuperarea banilor în urma procesului de lichidare a celor trei bănci falimentare. Situaţia la 31 decembrie 2017

Banca Națională a Moldovei (BNM) anunță că din 16 octombrie 2015, data retragerii licențelor celor trei bănci aflate în proces de lichidare și până la 31 decembrie 2017, din vânzarea activelor au fost încasate mijloace bănești în sumă de peste un miliard de lei. Lichidatorii Băncii de Economii, Unibank și Băncii Sociale întreprind în continuare măsuri pentru valorificarea activelor, se arată într-un comunicat de presă al BNM. Mijloacele financiare încasate sunt utilizate prioritar pentru onorarea creanțelor aferente creditului de urgență, precum și pentru cheltuielile aferente procesului de lichidare. Totuși, acești bani nu reprezintă însă banii scoși din cele trei bănci în mod fraudulos, ci banii recuperați în cadrul procesului de lichidare a băncilor, susține expertul economic, Dumitru Pîntea.

În perioada noiembrie 2014 – octombrie 2015, BNM a acordat Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank credite de urgență asigurate cu garanții de stat, în sumă totală de peste 14,1 miliarde de lei, după cum urmează:

Banca de Economii S.A. – 9,2 miliarde de lei;
BC „BANCA SOCIALĂ” S.A. – 2,7 miliarde de lei;
BC „UNIBANK” S.A. – 2,1 miliarde de lei.

În comunicatul BNM se arată că atât mijloacele disponibile în conturile Băncii de Economii S.A., BC „BANCA SOCIALĂ” S.A. și B.C. „UNIBANK” S.A. la data retragerii licențelor, cât și mijloacele încasate ulterior de lichidatori sunt utilizate pentru cheltuielile aferente procesului de lichidare, precum și pentru onorarea creanțelor aferente creditului de urgență, care, conform ordinii onorării creanțelor sunt în prima clasă pentru achitare.

Din data retragerii licențelor până la 03.10.2016 inclusiv, BNM a încasat suma de 780,6 milioane de lei (nu se includ dobânzile achitate pentru creditele de urgență contractate).Restul sumei rămase nerambursate, circa 13 miliarde de lei, a fost convertită în datorie de stat prin emiterea de obligațiuni de stat de către Ministerul Finanțelor. Răscumpărarea acestei datorii este efectuată anual de către Ministerul Finanțelor în baza unui grafic agreat cu BNM.

Potrivit comunicatului BNM, începând cu data de 04.10.2016 și până la 31.12.2017 alte 290,6 milioane de lei din banii aferenți procesului de lichidare au fost transferați către Ministerul Finanțelor.  La 6 octombrie 2017, Ministerul Finanțelor a restituit BNM 668 de milioane de lei, dintre care 50 de milioane constituie o parte a datoriei generate de furtul miliardului, iar 618 milioane de lei reprezintă dobânzile achitate pentru întreaga datorie.

„Ministerul Finanțelor a încasat mai puțini bani de la cele trei bănci decât a transferat Băncii Naționale. Astfel, rezultă că, din totalul de 668 de milioane de lei achitate de Ministerul Finanțelor la 6 octombrie 2017, cea mai mare parte din suma achitată constituie bani publici”, susține Dumitru Pîntea, expert economic în cadrul Centrului Analitic Independent Expert-Grup.

De asemenea, expertul declară că rambursarea miliardului furat și stingerea obligațiunilor de stat trebuie privite și înțelese ca două procese distincte.

„Stingerea obligațiunilor de stat are loc în baza unui grafic prestabilit, aprobat de legea nr. 235 din octombrie 2016. Anual, la momentul scadenței, Ministerul Finanțelor transfera suma stabilită de legea manterior menționată chiar dacă nu a recuperat mijloace financiare în aceleași cuantum din lichidarea celor trei bănci, utilizînd ăn acest caz bani publici. În același timp, recuperarea miliardului este un alt proces, care nu are un grafic − nu cunoaștem când, la ce moment și cât efectiv se va recupera”conchide Dumitru Pîntea.