Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Reacția Air Moldova după ce…

Reacția Air Moldova după ce Autoritatea Aeronautică Civilă i-a interzis să efectueze zboruri în Rusia: „Ne rezervăm dreptul de a apela în instanță”

La o zi după ce Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) a interzis companiilor din R. Moldova să efectueze zboruri în Federația Rusă, Air Moldova informează că a sistat vânzarea biletelor spre și de la Moscova și îndeamnă pasagerii care au procurat deja bilete să contacteze compania prin email pentru a-și recupera banii. Totodată, Air Moldova susține că ar putea acționa AAC în judecată.

„Autoritatea Aeronautică Civilă a emis Directiva Operațională nr. 06 din 10.09.2022, prin care interzice efectuarea operațiunilor aeriene în spațiul aerian al Federației Ruse de către operatorii aerieni naționali. Astfel, compania Aeriană Air Moldova nu va putea opera zborurile spre și din Moscova începând cu 1 octombrie, precum a anunțat anterior. Vânzările biletelor spre/ din Moscova au fost sistate. Pasagerii care au procurat bilete pentru zborurile din 1 octombrie 2022 sunt rugați să expedieze un email la adresa booking@airmoldova.md pentru rambursare”, se spune în comunicatul Air Moldova.

Air Moldova amenință AAC că o va acționa în judecată.

„În continuare, Campania Air Moldova va comunica cu Autoritatea Aeronautică Civilă în vederea soluționării situației privind actele menționate în Directiva emisă. În cazul nesoluționării acestei probleme cu Autoritatea Aeronautică Civilă, ne rezervăm dreptul de a apela în instanță”, se mai spune în comunicat.

Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) a R. Moldova a decis sâmbătă, 10 septembrie 2022, să nu permită operatorilor aerieni naționali să efectueze operațiuni aeriene în spațiul aerian al Federației Ruse. Decizia a fost luată după ce, cu o zi înainte, compania Air Moldova anunțase că reia zborurile din Chișinău către Moscova începând cu data de 1 octombrie.

„Știm cum a fost preluată acea companie și de cine. Eu am să spun direct – de Șor. Această companie este controlată de Șor și a făcut un anunț iresponsabil. Noi credem că astfel de zboruri sunt riscante. Rog cetățenii să nu se lase amăgiți de acest anunț pentru că nu este nimic clar încă”, a afirmat Andrei Spînu, vineri, la o emisiune de la postul public de televiziune.

Ziarul de Gardă a scris anterior că la o săptămână după ce au fondat compania „Civil Aviation Group”, care a preluat operatorul aerian de stat „Air Moldova”, cei doi cetățeni ai R. Moldova din această afacere s-au asociat, într-o altă companie înregistrată în R. Moldova, cu un off-shore din Marea Britanie, gestionat de doi cetățeni ai Israelului. Decizia israelienilor de a se implica în afaceri la Chișinău a fost luată pe 10 august în orășelul Herzliya, acolo unde se afla, în aceeași perioadă, și Ilan Șor.

Legăturile dintre privatizarea „Air Moldova” și Ilan Șor nu se opresc însă aici. Exact pe când se aștepta oficializarea privatizării „Air Moldova”, compania l-a cooptat în staff pe un om de afaceri din anturajul lui Șor. Între timp, cetățenii R. Moldova implicați în privatizarea „Air Moldova” nu au vorbit public despre noua lor achiziție, iar solicitați de ZdG, au refuzat să răspundă la întrebări.

Citiți și: „Urmele” lui Șor la Air Moldova