Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   R. Moldova începe negocierile pentru…

R. Moldova începe negocierile pentru a încheia un Acord cu UE privind transportul rutier de mărfuri

Imagine-simbol

R. Moldova va începe negocierile pentru a încheia un Acord cu Uniunea Europeană privind transportul rutier de mărfuri. În cadrul ședinței de miercuri, membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au avizat un proiect în acest sens.

Documentul va reglementa aspecte ce țin de tipul operațiunilor de transport, durata de valabilitate a acordului și termenul de intrare în vigoare a acestuia.

Acordul urmează să fie negociat ca urmare a apelului de liberalizare a tranzitului pentru transportul rutier de mărfuri pentru operatorii din Republica Moldova, lansat de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale către statele membre UE și Comisarul european pentru transport.

În prezent, transporturile rutiere de mărfuri sunt realizate în baza autorizațiilor, iar cotele se stabilesc în cadrul negocierilor și, potrivit autorităților, sunt insuficiente pentru operatorii de transport din Republica Moldova. Mai mult decât atât, din cauza declanșării războiului din Ucraina, lanțurile de aprovizionare și principalele căi de transport au avut de suferit, iar operatorii sunt obligați să ocolească teritoriul acestei țări. În consecință, cotele de autorizații negociate anterior au fost epuizate în termen de două luni.