Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   R. Moldova ar putea primi…

R. Moldova ar putea primi 564 de milioane de dolari din partea FMI pentru redresarea economică. Guvernul anunță că a încheiat negocierile cu FMI

Guvernul anunță joi, 21 octombrie, că a au ajuns la un acord la nivel de experți cu Fondul Monetar Internațional (FMI) cu privire la finanțarea în valoare de 564 de milioane de dolari pentru „modernizarea R. Moldova”. Un anunț în acest sens a fost făcut de către prim-ministra R. Moldova, Natalia Gavrilița.

„Țin să vă anunț că au fost încheiat cu succes negocierile Guvernului cu FMI. Procesul de modernizarea a Moldovei implică multe schimbări spre bine, viața să devină mai confortabilă acasă, rețele de canalizare, suport pentru modernizarea agriculturii, creșterea calității sistemelor vitale a societății, creșterea fondurilor alocate ca oamenii să fie încurajați să rezolve problemele localităților. Programul pe care l-am agreat cu FMI vizează prioritizarea luptei cu corupția. Ne-am angajat să facem evaluarea extraordinară în domeniul Justiției. Vom continua să finanțăm programele deja începute cum ar fi creșterea pensiilor, dar vom finanța și proiecte de noi de compensarea a facturilor la energie, vom crește salariile în sectorul public. Ne-am angajat să fortificăm cadrul în sistemul financiar bancar. Negocierea unui program noi cu FMI a fost un succes. Acordul prevede 564 de milioane de dolari”, a declarat Natalia Gavrilița.

Potrivit FMI, misiunea FMI și autoritățile R. Moldova au ajuns la un acord la nivel de experți privind un program de reforme economice pe o durată de 40 luni, în valoare de circa 564 milioane de dolari SUA, care va fi susținut printr-un acord pe 3 ani, finanțat în baza Mecanismului extins de creditare (ECF) și Mecanismului de finanțare extinsă (EFF). Noul program are ca scop susținerea redresării economice și lansarea unei agende ambițioase de reformare a guvernanței și cadrului instituțional. După ce va fi atins obiectivul redresării economice, va fi extrem de important de asigurat corelarea obiectivelor de dezvoltare trasate cu disciplina bugetară și sustenabilitatea datoriei publice.

Conform FMI, noul program, susținut prin mecanismele de finanțare ECF și EFF, va facilita redresarea economică prin promovarea unui set adecvat de politici și va permite avansarea reformelor instituționale și de guvernanță pe termen lung menite să restabilească  rezervele necesare pentru impulsionarea unei creșteri rapide, cuprinzătoare și durabile a veniturilor. Reformele-cheie țin de domeniile incluse în cadrul de guvernanță definit de FMI, inclusiv în ceea ce privește consolidarea transparenței și responsabilizării, îmbunătățirea previzibilității politicilor publice, consolidarea instituțiilor financiare, asigurarea dereglementării și încurajarea concurenței.

FMI prognozează o creștere economică cu 7,5 la sută în anul 2021, în mare parte din contul cererii interne puternice. Se observă o accelerare a ratei inflației calculate în baza IPC, ca urmare a redresării cererii și a creșterii prețurilor la resursele energetice și produsele alimentare. Conform prognozei, în anul 2021 deficitul bugetar va atinge nivelul de 5 la sută din PIB, dată fiind majorarea cheltuielilor aferente crizei curente. Datoria publică a atins nivelul de 34 la sută din PIB, iar poziția externă s-a deteriorat din cauza creșterii prețurilor la bunurile de larg consum la nivel global, dar și ca urmare a recuperării activității economice pe intern. În contextul inflației ascendente, înăsprirea politicii monetare de către BNM este adecvată și se pare că va fi necesar de menținut această direcție în viitorul apropiat.