Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Proiectul de ratificare a Acordului…

Proiectul de ratificare a Acordului privind asistența macrofinanciară de 150 de milioane de euro din partea UE a fost votat în prima lectură

Sursa foto: pxhere.com

R. Moldova va beneficia de asistență macrofinanciară în valoare de 150 de milioane de euro din partea Uniunii Europene. În cadrul ședinței plenare de joi, 7 iulie, deputații au aprobat proiectul de ratificare a Memorandumului de înțelegere dintre Moldova şi UE, semnat la Bruxelles la 22 iunie 2022, în prima lectură. Documentul a fost susținut de 55 de deputați.

Asistența macrofinanciară din partea Uniunii Europene are două componente: 30 de milioane de euro – grant și 120 de milioane de euro – împrumut.

„Ajutorul financiar va fi acordat pentru a acoperi necesitățile bugetare ale Republicii Moldova și este complementar resurselor furnizate de instituțiile financiare internaționale și donatori pentru programul de reformă a țării. Domeniile cheie ale reformelor finanțate sunt sectorul energetic, lupta împotriva corupției, statul de drept, guvernarea sectorului financiar și public, climatul de afaceri. Asistența financiară va fi disponibilă timp de doi ani și jumătate și va fi debursată în trei tranșe, în perioada 2022-2024”, anunță Parlamentul.

Pentru punerea în aplicare a prevederilor Memorandului este necesară, de asemenea, ratificarea Acordului de grant privind asistența macrofinanciară pentru suma de 30 de milioane de euro și a Acordului de facilitare de împrumut dintre Moldova, UE și Banca Națională a Moldovei pentru suma de 120 de milioane de euro. Cele două proiecte au fost votate, joi, 7 iulie, în prima lectură.

Memorandumul de înțelegere dintre R. Moldova și UE privind asistența macrofinanciară a fost semnat la data de 22 iunie curent, de către ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, și Paolo Gentilone, comisar european pentru economie, mai anunță Guvernul.

Decizia privind acordarea asistenței macrofinanciare R. Moldova a fost adoptată de către Parlamentul European și Consiliul UE la data de 6 aprilie 2022, în contextul consecințelor provocate de invazia Federației Ruse în Ucraina, precum și gestionarea crizei gazelor și redresarea economică de după pandemia de COVD-19.

Publicitate
Publicitate