Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Proiectul de creare a Centrului…

Proiectul de creare a Centrului Municipal pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului nu a întrunit numărul necesar de voturi în CMC: „Multe proiecte aprobate de CMC nu au fost lansate ca să fie lansate în an pre-electoral”

Sursa foto: zdg.md

Proiectul de creare al Instituției publice Centrul Municipal pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (CMDA) nu a întrunit necesarul de voturi în ședința Consiliului Municipal Chișinău de marți, 2 mai. Potrivit consilierilor municipali proiectul de decizie de creare a CMDA „este lansat pentru campania electorală” și „nu este binevenit acum ci la începutul anului 2024 când va fi votat bugetul”.

Potrivit reprezentanților primăriei Chișinău, în bugetul municipal Chişinău pentru anul 2023 au fost prevăzute cinci milioane de lei pentru finanțarea creării CMDA. Scopul Centrului, coordonat de către Direcţia generală economie, comerț și turism este de a se „ocupa cu implementarea Programelor de susținere a antreprenoriatului din cadrul Primăriei Chișinău”.

Întrebat despre evoluția programului pilot Start-up care a fost aprobat de CMC în iulie 2022, Roman Vitiuc a declarat că acest proiect nu a fost lansat și demarat din „cauza bugetului auster”.

În octombrie eram gata să lansăm programul, dar soldul bugetar nu ne-a permis demararea acestui proiect și asigurarea finanțării din cauza creșterii prețurilor la resursele energetice”, a declarat Roman Vitiuc, șef al Direcției generale economie, comerț și turism. Potrivit acestuia programul Start-up nu a fost demarat „pentru că nu s-ar fi putut ulterior asigura finanțarea”. 

„Multe proiecte aprobate de CMC nu au fost lansate ca să fie lansate în an pre-electoral”, au conchis consilierii municipali care au votat împotriva creării CMDA.

„ODA reprezintă un parteneriat strategic și vom prelua bune practici de la ODA”, dar „CMDA ar putea accesa resurse europene care se oferă pentru dezvoltare regională” care nu ar putea fi accesate de către ODA, a declarat Vitiuc cu referire la oportunitatea creării CMDA în condițiile în care există Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA).

Potrivit autorităților locale, CMDA își propune să „susțină antreprenoriatul mic și mijlociu prin acordarea asistenței antreprenorilor începători, să interacționeze cu organizațiile internaționale în scopul obținerii asistenței tehnice şi atragerii resurselor financiare pentru dezvoltarea sectorului Întreprinderi Mici și Mijlocii din municipiul Chişinău”.

„Intenționăm să creăm CMDA. Conform deciziei CMC cu privire la aprobarea bugetului, avem programul Start-up-uri și acum trebuie să deschidem instrumentul care să poată implementa acest program. De aceea creăm CMDA, toate programele de susținere a antreprenoriatului le vom trece prin acest Centru. Direcția Generală va fi coordonatorul acestui Centru, iar ei se vor ocupa cu implementarea programelor.  Pentru crearea Centrului este alocată o sumă anumită, cât va fi alocat de facto – o să vedem pe parcursul activității. Câți bani vor fi dați încă nu cunoaștem pentru că trebuie să fie aprobat ca Instituție Publică, statutul ei, apoi să pornim procesul de angajare a persoanelor și după aceasta se va face bugetul care va fi trebui aprobat la Consiliul de Administrare.

Bani pentru aceasta sunt alocați din bugetul municipal, dar câți concret vor fi pentru Centru, noi nu cunoaștem. Estimativ nici nu am calculat încă. Pentru anul 2023 au fost alocate 10 milioane de lei pentru Start-up-uri, pentru anul 2024 se preconizează să se aloce 15 milioane de lei. Conform programului Startup, timp de doi ani noi trebuie să creăm cel puțin 100 de locuri de muncă și să acordăm asistență financiară pentru minim 50 de antreprenori, astfel încât tinerii să rămână în țară”, a declarat Andrei Timuș, din cadrul Direcţiei Generală Economie, Comerț și Turism a Primăriei Chișinău, pentru Ziarul de Gardă.

Potrivit lui Andrei Timuș, prin acest proiect „încercăm să finanțăm idei de creare a unor antreprenoriate mixte moldo-ucrainene pentru atragerea tinerilor din Ucraina. În prealabil, au fost puși acești indicatori, dar deja când va fi creat Centrul vom discuta pe fiecare punct în parte. În acest moment promovăm proiectul de decizie la CMC”.

Funcționarul a menționat că „după aprobarea în CMC, în 1-2 luni vom crea Centrul și îl vom pune pe roate”, a spus Timuș.

Actualmente, susținerea antreprenorilor din R. Moldova se realizează prin intermediul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) care este o instituție publică din subordinea Ministerului Economiei R. Moldova care are misiunea de a susține dezvoltarea mediului antreprenorial autohton, inclusiv a întreprinderilor mici și mijlocii, prin promovarea culturii antreprenoriale, acordarea asistenței financiare și tehnice pentru companii, emiterea garanțiilor financiare și de stat, precum și asigurarea infrastructurii de suport în afaceri. 

Anterior Ziarul de Gardă a scris că în anul 2023, ODA va lansa 4 noi programe pentru IMM-uri. Reprezentanții ODA au menționat că în anul 2023, cu suportul Guvernului și a partenerilor de dezvoltare externi, vor fi lansate 4 noi programe, care vor susține abilitarea economică a femeilor (Femei în Afaceri), afacerile mici (Micii Producători), creșterea capacităților de export (Furnizori Locali) și dezvoltarea agro-pensiunilor (Turism Rural).

Concomitent, pe parcursul anului 2023, va fi sporit accesul la finanțare pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (IMM) prin lansarea produsului Garanții de portofoliu și lansarea Fondului pentru Antreprenoriat și Creștere Economică a Moldovei (FACEM). Acest Fond, creat de Guvern, va reprezenta un impuls pentru afacerile cu potențial de creștere, oferind credite cu dobândă redusă, prin intermediul instituțiilor financiare.