Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Programul 373: Peste un miliard…

Programul 373: Peste un miliard de lei investiți prin intermediul acestuia

Programul 373

Oamenii de afaceri din R. Moldova au investit peste un miliard de lei prin intermediul programului guvernamental 373. Proiectele cu cea mai mare pondere o reprezintă producția și furnizarea de energie regenerabilă , se arată într-un comunicat, luni, 4 martie.

„Este un început încurajator, care arată potențialul pe care acest proiect îl are. Mă bucur să văd că printre cele aproape 250 de afaceri cu 3703 de angajați din cadrul programului, se regăsesc 60 de companii administrate de femei și peste 70 de tineri care dezvoltă proiecte investiționale”, a spus Dorin Recean.

Cele mai mari investiții s-au realizat în proiecte de producție și furnizare de energie regenerabilă (37%), transport și depozitare (23%), în industria prelucrătoare (18%), agricultură (8%) și sănătate (6%). Toate aceste proiecte creează noi locuri de muncă, bine plătite și oferă noi oportunități de dezvoltare economică în toate regiunile țării.

„Nu ne oprim aici! Pregătim măsuri care vor simplifica accesul la „373” și vor lărgi aria de acoperire și pentru activitățile care azi nu sunt eligibile. Sprijinim și mai mulți antreprenori, fie că sunt la început de drum sau deja au o afacere consolidată”, a menționat vicepremierul.

Începând cu 22 iunie 2023, antreprenorii pot solicita credite investiționale de până la 15 milioane de lei la băncile comerciale-partenere ale Programului guvernamental „373”. Anunțul a fost făcut de vicepremierul Dumitru Alaiba, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, și Dumitru Pîntea, directorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA),  în cadrul unei conferințe de presă.

Creditele investiționale cu dobândă avantajoasă, susținută parțial de stat, prin intermediul ODA, pot fi solicitate la una din cele 11 bănci comerciale din R. Moldova.