Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Prim-ministra anunță măsurile pe care…

Prim-ministra anunță măsurile pe care CSE le-a recomandat Guvernului pentru a evita riscurile sistării gazelor naturale: „Amânarea achitării TVA și plata în avans de către Guvern a compensațiilor la factura de gaz”

Foto: Reuters

Prim-ministra R. Moldova Natalia Gavrilița va solicita joi, 20 ianuarie, Parlamentului adoptarea hotărârii privind instituirea stării de urgență pe un termen de 60 de zile în sectorul energetic. Potrivit prim-ministrei, odată cu decizia instituirii stării excepționale pe piața gazelor naturale, pentru a evita riscurile sistării gazelor naturale, Guvernul propune amânarea achitării TVA și plata în avans de către Guvern a compensațiilor la factura de gaz.

Potrivit prim-ministrei Gavrilița instituirea stării de urgență pentru 60 de zile este primordială pentru a asigura furnizarea neîntreruptă a gazelor naturale pentru consumatorii R. Moldova.

„Mâine voi merge în Parlament să solicit instituirea stării de urgență în sectorul energetic, în cazul aprobării acestei hotărâri, voi convoca CSE în cadrul căreia vom lua decizii care să asigure livrarea neîntreruptă a gazului pentru consumatorii din Moldova. Deciziile pe care le vom propune nu includ cheltuieli suplimentare din bugetul de stat. Vom adopta alte măsuri care să-i ofere companiei Moldovagaz timp pentru acumularea banilor necesari pentru plata în avans a gazului. E vorba de amânarea achitării taxei pe valoarea adăugată (TVA) și plata în avans de către Guvern a compensațiilor la factura de gaz. Aceste două măsuri ar trebui să acopere suma lipsă pentru asigurarea plății în avans solicitată de Gazprom”, a declarat Natalia Gavrilița, prim-ministra R. Moldova.

Guvernul va cere Parlamentului instituirea stării de urgență în sectorul energetic pe întreg teritoriul R. Moldova pentru o perioadă de 60 de zile, după ce compania Moldovagaz a primit o scrisoare de la concernul rus Gazprom prin care a fost anunțată despre posibilitatea sistării livrărilor de gaze naturale către R. Moldova, în cazul neachitării integrale a consumului curent până pe 20 ianuarie.

Conform contractului încheiat între Moldovagaz și Gazprom, SA „Moldovagaz” în calitate de cumpărător trebuie să achite sau să transfere până la data de 20 a fiecărei luni plata pentru consumul gazelor naturale furnizate consumatorilor în luna precedentă precum și costul a 50% din volumul estimat sau prognozat a fi furnizat consumatorilor în luna curentă.

Viceprim-ministrul Andrei Spînu a declarat că R. Moldova poate să plătească doar 38 de milioane de dolari din cele 63 de milioane de dolari pe care îi datorează concernului rus. Cel mai probabil Moldovagaz va mai datora companiei ruse de energie încă 25 de milioane de dolari. 

Pe 22 octombrie 2021, în R. Moldova a fost declarată stare de urgență în legătură cu deficiențele de aprovizionare cu gaze naturale pentru o perioadă de 30 de zile. Detalii aici.