Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Prețul gazelor naturale își continuă…

Prețul gazelor naturale își continuă creșterea rapidă, atât pe piețele europene, cât și în România

Foto: Profimedia Images

Prețul gazelor naturale își continuă creșterea rapidă, atât pe piețele europene, cât și în România. După șicanele dintre Germania și Rusia legate de Nord Stream 2, cotațiile se apropie din nou de vârful atins în prima jumătate a lunii octombrie, scrie presa de peste Prut.

Cotația gazelor europene (referința Dutch TTF) a crescut cu peste 35% în ultimele cinci zile, la aproape 100 de euro pe megawat-oră. Numai miercuri avansul a fost de +8%, în contextul șicanelor dintre Germania, care anunțase că nu autorizează compania care operează conducta Nord Stream 2, urmată de anunțul Transneft (la care statul rus este acționar majoritar) că livrările de petrol către Germania și Polonia vor fi reduse cel puțin până joi dimineața, din cauza unei “lucrări neplanificate de renovare”.

La nivel european, gazele naturale sunt acum la cel mai înalt nivel din ultima lună și se apropie vertigonos de recordul de de 116,2 euro pe megawat-oră, atins pe 5 octombrie.

La Bursa Română de Mărfuri, prețul cazelor naturale a crescut ieri cu 15% în piața spot, dar s-au făcut numai două tranzacții.

Suspendarea procedurii de aprobare a Nord Stream 2, controversatul gazoduct între Rusia şi Germania pe sub Marea Baltică, a amplificat temerile privind necesarul de gaze al continentului în această iarnă. Cotaţiile de referinţă la gaze naturale pentru piaţa europeană, cele de la hub-ul TTF din Olanda, au urcat miercuri cu aproape 8%, la 101,30 euro per MWh, cel mai ridicat nivel din 18 octombrie. Detalii aici

Preţul gazelor naturale a crescut săptămâna aceasta în Europa în urma reducerii exporturilor din Norvegia, din cauza lucrărilor de mentenanţă la infrastructura sa de gaze. Livrările ruseşti prin gazoductul Yamal-Europe erau constante miercuri, peste nivelul din weekend, arată datele de pe site-ul operatorului de reţea Gascade.

Săptămâna trecută, Gazprom a informat că a început umplerea depozitelor sale europene, ceea ce a dus la scăderea preţului gazelor în regiune, deşi analiştii apreciază că Moscova trebuie să facă mai mult pentru a atenua temerile în Europa şi pentru ca preţul gazelor să scadă semnificativ.

O treime din gazele naturale consumate de Europa provin din Rusia. Preţurile gazelor naturale au crescut cu peste 300% anul acesta, în timp ce Europa a început sezonul rece cu cele mai scăzute stocuri din peste un deceniu.