Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Prețul carburanților în R. Moldova…

Prețul carburanților în R. Moldova se apropie de cel din țările europene: în țara noastră benzina este mai scumpă decât în Ungaria sau Malta

Sursa foto: tegrk.ru

Prețul carburanților a crescut constant în R. Moldova, în ultimele trei luni. Anul 2022 a început cu ușoare scumpiri a benzinei și motorinei, iar după invazia Rusiei în Ucraina, carburanții au înregistrat zilnic scumpiri semnificative.

La 16 martie curent, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) anunța că „vârful valului de scumpiri accelerate din ultima perioadă a fost depășit și prețurile la pompă se stabilizează”, însă scumpirile oricum au continuat.

Salariul mediu pe economie în R. Moldova este de câteva ori mai mic decât în majoritatea țărilor din Europa, însă prețul carburanților în țara noastră se apropie de cel din statele UE.

Potrivit ANRE, în perioada 2 – 4 aprilie, un litru de benzină cu cifra octanică A 95 va costa 27 de lei și 47 de bani, cu trei bani mai mult decât în ziua precedentă, iar un litru de motorină va costa 27 de lei și 88 de bani, cu un ban mai mult comparativ cu ultimii indici.


Raportate în euro, la cursul Băncii Naționale a Moldovei de vineri, 1 aprilie, aceste prețuri înseamnă: aproximativ 1,35 de euro pentru un litru de benzină și circa 1,37 de euro pentru un litru de motorină.

Astfel că în R. Moldova, de exemplu, astăzi, prețul la benzină este mai mare decât cel din Ungaria și Malta și se apropie de cel din Cipru, Polonia sau Bulgaria.

Prețurile la benzină în unele țări din Europa:
Bulgaria: 1,46 €/l
Croația: 1,59 €/l
Cipru: 1,42 €/l
Ungaria: 1,28 €/l
Malta: 1,34 €/l
Polonia: 1,41 €/l
Slovenia: 1,5 €/l

Prețurile la motorină în unele țări din Europa:
Bulgaria: 1,49 €/l
Croația: 1,67 €/l
Cipru: 1,69 €/l
Ungaria: 1,38 €/l
Malta: 1,21 €/l
Polonia: 1,62 €/l
Slovenia: 1,54 €/l
Slovacia: 1,66 €/l

Multe dintre aceste state au luat măsuri de plafonare a prețului, cazul Ungariei și Sloveniei, sau de reducere a accizelor sau TVA-ului pentru a scădea prețul la pompă, precum Polonia care a coborât taxa pe valoare adăugată la carburanți la 8%, potrivit Digi24.ro.

În opt state, prețul unui litru de carburant sare de 2 euro. Cea mai scumpă benzină este în Olanda, iar cel mai mult costă motorina în Suedia. Peste 2 euro pe litrul de carburant plăteau pe 28 martie și locuitorii din Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Finlanda și Portugalia, mai scrie digi24.ro.

Olanda
Benzină: 2,33 €/l
Motorină: 2,18 €/l

Suedia
Benzină: 2,07 €/l
Motorină: 2,51 €/l

Danemarca
Benzină: 2,12 €/l
Motorină: 2,14 €/l

Franța
Benzină: 2 €/l
Motorină: 2,11 €/l

Germania
Benzină: 2,12 €/l
Motorină: 2,17 €/l

Grecia
Benzină: 2,06 €/l
Motorină: 1,97 €/l

Finlanda
Benzină: 2,14 €/l
Motorină: 2,21 €/l

Portugalia
Benzină: 2,02 €/l
Motorină: 1,99 €/l

În R. Moldova, preţurile maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard se stabilesc de către ANRE în baza Metodologiei de calcul şi aplicare a preţurilor la produsele petroliere și sunt publicate zilnic pe site-ul Agenției, iar benzinăriile din țară trebuie să le afișeze de la miezul nopții.

De la 1 septembrie 2021 au intrat în vigoare modificările la Legea nr. 461/2001 privind piața produselor petroliere. În rezultat, la fel ca și în anii precedenți, prețurile de comercializare cu ridicata devin libere, la rând cu prețurile de vânzare cu amănuntul a gazului lichefiat.