Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Președintele FIA: 75% dintre recomandările…

Președintele FIA: 75% dintre recomandările FIA pentru îmbunătățirea mediului de afaceri din R. Moldova au fost sau sunt în proces de realizare

Natalia Gavrilita / Facebook

Prim-ministra Natalia Gavrilița și membrii Asociației Investitorilor Străini (FIA) au discutat posibilitățile de îmbunătățire a mediului de afaceri, dezvoltarea afacerilor și creșterea numărului locurilor de muncă, în cadrul întrevederii de marți, 10 ianuarie.

În cadrul discuției au fost abordate o serie de întrebări cu caracter sistemic ce au impact asupra companiilor ce activează în R. Moldova, inclusiv prevederile Politicii fiscale și Vamale pentru anul 2023, starea lucrurilor în sectorul agricol, inițiativele lansate în domeniul telecomunicațiilor, piața forței de muncă, negocierea unor noi acorduri de comerț liber, energia regenerabilă, interacțiunea cu organele fiscale, responsabilitatea extinsă a producătorilor și dezvoltarea unui sistem universal de depozit pentru ambalaje, precum și a sistemului de gestionare a deșeurilor, se menționează într-un comunicat.

„Guvernul a lansat multiple instrumente de susținere a sectorului privat pentru a depăși impactul crizelor, însă efortul nostru pentru a păstra locurile de muncă trebuie să fie triplu. În a doua parte a anului curent prognozăm revenirea pe creștere a economiei moldovenești, însă războiul din Ucraina rămâne un factor de incertitudine majoră”, a declarat Natalia Gavrilița.

„Calitatea managementului de criză din ultimul an a depășit așteptările și merită respectul nostru. Guvernul a reușit să treacă pe muchie de cuțit prin mai multe crize suprapuse, cea de securitate, energetică”, a declarat președintele FIA, Alexander Koss.

Alexander Koss a salutat „deschiderea Guvernului față de mediul de afaceri”, dând drept exemplu faptul că „circa 75% dintre propunerile FIA, incluse în ultima ediție a „Cărții Albe”, au fost deja sau sunt în proces de realizare”. Potrivit autorilor „Cartea albă” este o broșură editată o dată la doi ani de către FIA și cuprinde recomandări pentru îmbunătățirea mediului de afaceri din R. Moldova.