Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Precizările ministrului Andrei Spînu, după…

Precizările ministrului Andrei Spînu, după ce a fost semnat contractul cu Bulgartransgaz: „Acest contract deschide noi oportunități pentru a cumpără gaz din zona Mării Mediterane și a Mării Caspice”

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, susține că contractul pentru acces la gaze naturale, semnat joi, 27 octombrie, în prezența președintelui Bulgariei Rumen Radev, care se află într-o vizită de lucru la Chișinău, și a președintei Maia Sandu, reprezintă „încă un pas înainte pentru diversificarea aprovizionării cu gaz a țării noastre”.

Ministrul menționează că, chiar dacă R. Moldova încă nu are un contract de livrare de gaze naturale, cel semnat cu Bulgartransgaz EAD fiind doar unul de acces la rețele de transport ale gazelor naturale, „evenimentul de azi este unul important în procesul de asigurarea a securității energetice a țării noastre”.

„Încă un pas înainte pentru diversificarea aprovizionării cu gaz a țării noastre. Azi, SA Energocom a semnat un contract cu Bulgartransgaz, operatorul de transport de gaze din Bulgaria. Astfel, compania va putea accesa sistemul de transport de gaze al Bulgariei.

Acest contract deschide noi oportunități pentru a cumpără gaz din zona Mării Mediterane (LNG), dar și din zona Mării Caspice. Mulțumesc colegilor pentru acest efort. Chiar dacă nu este, încă, un contract de livrare de gaz, evenimentul de azi este unul important în procesul de asigurarea a securității energetice a țării noastre”, a anunțat ministrul Spînu pe rețelele de socializare.

R. Moldova a semnat joi, 27 octombrie, un contract cu Bulgaria pentru acces la gaze naturale. Ceremonia oficială de semnare a contractului pentru acces la gazele naturale și transportarea lor prin intermediul rețelelor de transport de gaze ale Bulgartransgaz EAD a avut loc în prezența președintelui Bulgariei Rumen Radev, care se află într-o vizită de lucru la Chișinău, și a președintei Maia Sandu.

Astfel, pentru compania de stat Energocom a semnat Victor Bînzari, directorul general interimar, iar pentru Bulgartransgaz – Vladimir Malinov, director executiv

„(…) Acest război a adus prejudicii economice și sociale enorme întregului continent european, iar cetățenii R. Moldova resimt probabil cel mai dur efectele lui. Trecem prin cea mai gravă criză energetică de la independență încoace și nu mai există nici o îndoială că resursele energetice sunt folosite pe post de arme care să ne submineze statul și încă fragila noastră democrație. În acest context, salut semnarea contractului de colaborare dintre Energocom și Bulgartransgaz. Accesul la surse alternative de energie ne va ajuta să fim mai rezilienți în actuala criză (…)”, a declarat Maia Sandu.