Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Parlamentul a ratificat Memorandumul de…

Parlamentul a ratificat Memorandumul de înțelegere dintre R. Moldova și UE privind asistența macrofinanciară de 150 de milioane de euro pentru țara noastră: 30 de milioane vor fi oferite sub formă de grant, iar 120 de milioane – sub formă de împrumut

Sursa foto: europarl.europa.eu

R. Moldova va beneficia de asistență macrofinanciară în valoare de 150 de milioane de euro din partea Uniunii Europene. Parlamentul a ratificat joi, 14 iulie, Memorandumul de înțelegere dintre R. Moldova şi UE, semnat la Bruxelles la 22 iunie 2022, privind acordarea asistenței macrofinanciare țării noastre, în contextul consecințelor provocate de invazia Federației Ruse în Ucraina, precum și gestionarea crizei gazelor și redresarea economică de după pandemia de COVID-19.

Potrivit Parlamentului, o parte din această sumă, 30 milioane de euro, va fi oferită sub formă de grant, iar 120 milioane de euro – sub formă de împrumut.

„Ajutorul financiar va fi acordat pentru a acoperi necesitățile bugetare ale Republicii Moldova și este complementar resurselor furnizate de instituțiile financiare internaționale și donatori pentru programul de reformă a țării. Domeniile cheie ale reformelor finanțate sunt sectorul energetic, lupta împotriva corupției, statul de drept, guvernarea sectorului financiar și public, climatul de afaceri. Asistența financiară va fi disponibilă timp de doi ani și jumătate și va fi debursată în trei tranșe, în perioada 2022-2024”, anunță Parlamentul într-un comunicat.

Concomitent, Legislativul a ratificat Acordul de grant privind asistența macrofinanciară pentru suma de 30 de milioane de euro și Acordul de facilitare de împrumut dintre R. Moldova, UE și Banca Națională a Moldovei pentru suma de 120 de milioane de euro.

Parlamentul European și Consiliul UE au adoptat, la 6 aprilie 2022, decizia privind acordarea asistenței macrofinanciare R. Moldova, în contextul consecințelor provocate de invazia Federației Ruse în Ucraina, precum și gestionarea crizei gazelor și redresarea economică de după pandemia de Covid-19. Memorandumului de înțelegere dintre Moldova şi UE a fost semnat la Bruxelles, la 22 iunie 2022.