Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Parlamentul a aprobat, în prima…

Parlamentul a aprobat, în prima lectură, un proiect care prevede amplasarea sistemelor alternative de energie electrică pe terenuri cu destinație agricolă

Deputații au aprobat în prima lectură modificări la codul funciar, în scopul generării unor surse alternative de energie electrică.  Proiectul prevede amplasarea pe terenurile cu destinație agricolă a sistemelor fotovoltaice solare fără a fi necesară schimbarea destinației.

Potrivit documentului, va putea fi schimbată destinația terenurilor agricole de calitate superioară pentru construcția instalațiilor eoliene.

De asemenea, se propune ca instalațiile fotovoltaice să fie fixate la sol prin structură metalică și nu prin utilizarea  betonului armat sau al  altui tip de materiale de construcție care, ar avea impact negativ asupra fertilității solului. Astfel, sunt prevăzute măsuri pentru a conserva și a spori  fertilitatea solului.

În document se regăsesc și condițiile de proiectare, instalare, montare și amplasare a sistemelor solare  fotovoltaice și a centralelor electrice eoliene.

Beneficiile modificărilor constau în acoperirea deficitului de energie electrică generat de surse locale, crearea locurilor de muncă la nivel local, majorarea veniturilor bugetelor locale atât din contul impozitelor locale achitate, cât și a bugetului de stat din contul taxelor TVA prelevate, se menționează în document. La fel, acestea sunt necesare întru protecția terenurilor de calitate superioară și pentru a crește siguranța energetică, reducerea importului de energie în Republica Moldova.