Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   „Panica pandemică" de a face…

„Panica pandemică” de a face rezerve de produse alimentare a dus la epuizarea stocurilor în unele magazine: Cum au evoluat prețurile

competition.md

„Panica pandemică” de creare a rezervelor de produse alimentare de către consumatori, a condiționat epuizarea stocurilor la unele entități economice, în special la hrișcă, precum și majorarea esențială și nefondată a prețurilor de raft, aproximativ 28 lei/kg în magazinele de cartier, potrivit Consiliului Concurenței.

Ulterior modificării comportamentului consumatorilor, situația s-a normalizat, prețurile diminuându-se esențial, aproximativ 19,20 lei /kg în magazinele de cartier.

În contextul declarării stării de urgență și extinderii Covid-19, autoritatea de concurență a dispus o serie de măsuri în vederea monitorizării comportamentului întreprinderilor din sector, pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în partea ce ține de evoluția prețurilor, atât în rețelele de magazine, cât și în magazinele de cartier.

Evoluția prețurilor medii la produsele alimentare în rețelele de magazine (lei)

Analiza evoluției prețurilor medii la produsele lactate indică la majorări în luna martie comparativ cu februarie, după cum urmează: lapte ~1,83%, smântână ~0,55% și unt din lapte de vaci ~3,84%,  brânza de vaci  ~2,82%. Totodată, prețul s-a diminuat la carnea de porc/bovină ~1, 57 % și majorat la carnea de pasăre ~2,05% .

De asemenea, se atestă majorări comparative la prețurile medii de raft la produsele solicitate în  sezonul de primăvară: crupe ~1,48% și legume ~4,9%.

Informațiile disponibile indică la menținerea prețurilor medii de raft pe parcursul ultimelor  luni la produse precum: pâine, ouă de găină și ulei de floarea soarelui. 

Urmare a analizei sectoriale, nu au fost stabilite majorări semnificative a prețurilor de comercializare a produselor alimentare, precum și unele abateri de ordin concurențial.

Totodată, s-a constatat că evoluția prețurilor de raft la majoritatea produselor alimentare este generată în special de relația „cerere vs. ofertă”, precum și evoluția costurilor de import și/sau eventual de procesare a materiei prime.