Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Noile prețuri la carburanți afișate…

Noile prețuri la carburanți afișate de ANRE: benzina se ieftinește cu 20 de bani, iar motorina – cu 40 de bani

Agenția Naționala pentru Reglementare în Energetică (ANRE) anunță că marți, 12 iulie 2022, benzina se ieftinește cu 20 de bani, iar motorina – cu 40 de bani. Astfel, un litru de benzină cu cifra octanică A 95 va costa 31 de lei și 93 de bani, iar un litru de motorină va costa 29 de lei și 61 de bani.

Zilele trecute, ANRE anunța că în ultima perioadă se atestă o tendință de descreștere a cotațiilor la bursele internaționale la produsele petroliere.

„Cotațiile Platts au înregistrat o ușoară scădere pe parcursul săptămânii precedente care se menține și săptămâna curentă, ajungând la prețul de circa 1211 $/tonă pentru benzină și circa 1179 $/tonă pentru motorină, înregistrând o scădere cu aproximativ 145 $/tonă pentru benzină și, respectiv, cu 73 $/tonă la motorină”, anunța ANRE pe 6 iulie.

Conform mecanismului actual de calculare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, curba respectivă este reflectată fidel în prețurile pentru carburanți la stațiile de alimentare din țară: „ANRE reiterează faptul că mecanismul actual de formare a prețurilor generează prețuri corecte și transparente, care reflectă atât tendințele de creștere a cotațiilor internaționale, cât și cele de scădere”.

Metodologia de calcul a ANRE folosește valoarea medie a cotațiilor medii Platts pentru 14 zile anterioare corelată la cursul de schimb leu/dolar, la care se adaugă acciza, taxa pe valoare adăugată (TVA) și marja comercială specifică (stabilită semestrial de ANRE). Toate cele 4 componente care stau la baza formării prețurilor la produsele petroliere principale, pot fi vizualizate și verificate zilnic pe pagina oficială a Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică: www.anre.md.