Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Noi scumpiri în weekend! Un…

Noi scumpiri în weekend! Un litru de motorină va costa aproape 31 de lei: „ANRE asigură consumatorii de corectitudinea prețurilor achitate zilnic la procurarea carburanților”

Foto: rg.ru

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a publicat noile prețuri plafon la carburanți, valabile pentru zilele de sâmbătă, duminică și luni, 11 – 13 iunie 2022. Potrivit ANRE, un litru de benzină cu cifra octanică A 95 va costa 33 de lei și 55 de bani, cu 32 bani mai mult decât în ziua precedentă, iar un litru de motorină va costa 30 de lei și 91 de bani, cu 51 de bani mai mult comparativ cu ultimii indici.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) anunță că atestă în continuare o creștere fără precedent a prețurilor pentru carburanți la bursele internaționale.

Potrivit unui comunicat de presă al ANRE, emis vineri, 10 iunie, doar în cadrul ultimei sesiuni, prețul unei tone de benzină a crescut cu 41 $/tona și a ajuns la un nou nivel record de aproape 1 500 $/tona. În cazul motorinei creșterea a fost de 42 $/tona, ajungând la un nou maxim de 1 370 $/tona.

„Cotațiile record pentru produsele derivate din petrol vin să confirme prognozele făcute la începutul lunii în cadrul unui interviu pentru publicația germană Spiegel de către directorul executiv al Agenției Internaționale pentru Energie, Fatih Birol, care anticipa o majorare semnificativă a prețurilor la carburanți în sezonul vacanțelor, atunci când cererea de combustibil în Europa și SUA va crește esențial. Motivele invocate de către oficialul AIE erau sancțiunile europene împotriva Federației Ruse și politicele de export înăsprite în alte țări ale lumii. Totodată, Fatih Birol estima că actuala criză energetică depășește ca amploare șocurile petroliere din anii 70”, anunță ANRE.

Totodată, ANRE „asigură consumatorii de corectitudinea prețurilor achitate zilnic la procurarea carburanților și monitorizează strict neadmiterea majorării nejustificate a acestora de către companiile petroliere”.