Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Motorina se scumpește cu 33…

Motorina se scumpește cu 33 de bani. ANRE a afișat noile prețuri la carburanți

Miercuri, carburanții se scumpesc din nou. Potrivit Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), miercuri, 24 august, un litru de motorină va costa 26 de lei și 49 de bani, cu 33 de bani mai mult comparativ cu ultimii indici, iar un litru de benzină cu cifra octanică A 95 va costa 25 de lei și 81 de bani, cu trei bani mai mult decât în ziua precedentă.

Săptămâna trecută, ANRE anunța că, după opt săptămâni consecutive de ieftinire a carburanților, „evoluțiile de pe piața internațională a produselor petroliere demonstrează un proces de stabilizare cu o tendință de creștere a cotațiilor”. Drept urmare, spune ANRE, săptămâna trecută, perioada 15-21 august 2022, prețurile la carburanți au înregistrat o ușoară majorare.

„Majorările înregistrate pe parcursul săptămânii (trecute n. r.) se datorează creșterii cotațiilor Platts pentru produsele derivate din petrol la bursele internaționale, indicator care stă la baza metodei actuale de determinare a nivelului prețurilor. Conform analizelor de specialitate, unul din factorii majori care afectează cotațiile este instabilitatea continuă la capitolul aprovizionării rafinăriilor cu țiței și insuficiența produselor petroliere pe principalele piețe de pe continentul european”, explică ANRE.

„ANRE asigură consumatorii finali de corectitudinea prețurilor maximale de comercializare a produselor petroliere principale de tip standard și reiterează faptul că mecanismul actual de formare a prețurilor generează prețuri corecte și transparente, care reflectă fidel atât tendințele de creștere a cotațiilor internaționale, cât și cele de scădere”.

Preţurile maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard se stabilesc de către ANRE în baza Metodologiei de calcul şi aplicare a preţurilor la produsele petroliere și sunt publicate zilnic pe site-ul Agenției, iar benzinăriile din țară trebuie să le afișeze de la miezul nopții.