Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   „Moldovagaz” roagă consumatorii să achite…

„Moldovagaz” roagă consumatorii să achite la timp facturile pentru consumul curent și să examineze „posibilitatea achitării în avans pentru gazele naturale care urmează a fi consumate”

Foto: Reuters

Societatea pe Acțiuni „Moldovagaz” roagă insistent consumatorii să achite la timp facturile primite pentru consumul curent de gaze naturale și chiar să examineze „posibilitatea achitării în avans pentru gazele naturale care urmează a fi consumate în lunile ce urmează”. Potrivit unui comunicat de presă al SA ”Moldovagaz” emis joi, 12 mai, solicitarea vine în contextul în care, până la data de 20 a lunii de gestiune, urmează a fi achitată suma integrală a contravalorii gazelor naturale consumate în luna precedentă și 50% din valoarea gazelor naturale contractate pentru luna curentă.

„În scopul asigurării funcționării continue a sistemului de gaze naturale al republicii, SA „Moldovagaz” urmează să respecte corespunzător obligațiile contractuale de plată asumate față de furnizorul extern de gaze naturale. Acestea presupun achitarea integrală, până la data de 20 a lunii de gestiune, a contravalorii gazelor naturale consumate în luna precedentă și 50% din valoarea gazelor naturale contractate pentru luna curentă.

În context, ținând cont de situația creată pe piața gazelor naturale și întru asigurarea respectării de către SA ”Moldovagaz” a clauzelor contractuale de plată vă rugăm insistent să achitați la timp facturile primite pentru consumul curent de gaze naturale.

Totodată, luând în considerare circumstanțele create, pentru a-și onora pe deplin obligațiunile contractuale de plată și a nu a pune în pericol furnizarea gazelor naturale, rugăm să examinați posibilitatea achitării în avans pentru gazele naturale care urmează a fi consumate în lunile ce urmează.

Acest fapt îi va permite SA „Moldovagaz” să-și execute obligațiunile financiare contractuale față de furnizorul extern de gaze naturale și astfel să fie asigurată furnizarea neîntreruptă a gazelor naturale în Republica Moldova”, se arată în comunicatul emis de SA ”Moldovagaz”.

Potrivit furnizorului de gaze naturale, achitarea facturilor poate fi efectuată:

  • – online cu cardul bancar prin modalitățile de plată oferite de băncile comerciale ale R. Moldova: Victoriabank, Moldindconbank, Moldova-Agroindbank, Energbank, FinComBank, Comerțbank, Eximbank, Otpbank, EuroCreditBank;
  • – online cu cardul bancar, accesând pagina web Paynet;
  • – online prin portofelul electronic accesând paginile web RunPay, Paynet, Qiwi și Bpay;
  • – online cu cardul bancar, accesând pagina www.moldovagaz.md, rubrica ”Achită factura”;
  • – cu cardul bancar la bancomatele băncilor comerciale ale R. Moldova: Victoriabank, Moldindconbank, Moldova-Agroindbank, Energbank, FinComBank, Comerțbank, Eximbank, Otpbank, EuroCreditBank;
  • – prin intermediul terminalelor de plăți electronice RunPay, Paynet, Qiwi și Bpay;- în oficiile băncilor comerciale menționate mai sus și „Poșta Moldovei”.

În luna aprilie 2022, viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, anunța că de la 1 mai, gigantul rus Gazprom ar putea rezilia contractul cu Moldovagaz în contextul în care până acum nu s-a reușit auditarea datoriei Moldovagaz față de grupul Gazprom pentru gazele furnizate consumatorilor de pe malul drept al Nistrului.

Pe 12 aprilie, SA „Moldovagaz” a anunțat că a expediat către gigantul rus „Gazprom” o cerere în scris privind prelungirea perioadei de valabilitate a înțelegerilor referitor la auditul și semnarea unui acord de stingere a datoriilor istorice.

Ulterior, Vadim Ceban, președintele Consiliului de Administrație al companiei Moldovagaz, a anunțat că gigantul rus Gazprom va continua să livreze gaze naturale R. Moldova și în luna mai 2022. 

„Gazprom a confirmat oficial volumele de gaze naturale contractate pentru aprovizionarea Republicii Moldova în luna mai 2022”, anunța Ceban la sfârșitul lunii aprilie.

În toamna anului 2021, contractul dintre Moldovagaz și Gazprom a fost prelungit pe cinci ani, în baza unei formule de preț „propuse de partea moldovenească”.

Livrările de gaze naturale conform noului contract au început din 1 noiembrie 2021.

Pe 27 ianuarie, Agenția Proprietății Publice (APP) anunța că a pregătit documentația de atribuire aferentă procedurii de achiziție publică privind achiziționarea serviciilor de audit a datoriei SA „Moldovagaz” față de SA „Gazprom” și SRL „Factoring Finance” pentru gazele livrate consumatorilor de pe partea dreaptă a Nistrului.

În prezent, cetățenii achită un tarif de 15 lei și 18 bani, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale.