Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Moldovagaz nu va solicita ANRE-ului…

Moldovagaz nu va solicita ANRE-ului micșorarea tarifului la gaze cel puțin până în primăvara anului 2022: „Nu există premise. Vedem cum trecem iarna și apoi vom vedea”

Moldovagaz ar putea veni, către ANRE, cu o nouă solicitare de revizuire a tarifelor la gazele naturale, în sensul de micșorare, abia anul viitor, iar asta doar în cazul în care cotațiile pe piața gazelor naturale se vor micșora.

Asta afirmă Vadim Ceban, președintele Consiliului de Administrație al SA „Modovagaz”, care menționează că Moldovagaz a cerut la această etapă un astfel de preț la gazele naturale pentru a acoperi cheltuielile pentru livrarea gazelor naturale pentru lunile octombrie și noiembrie ale anului curent.

„Noi am ajustat doar costurile de achiziție, volumele și cursul valutar. (…) Dacă cotațiile pe piață se vor schimba, de exemplu până la 1 aprilie a anului viitor, atunci vom acționa și vom cere revizuirea tarifului, dacă nu, atunci vom menține aceste tarife.

(…) Este o prognoză estimativă. Ca să nu venim în fiecare lună, am făcut o medie pentru acest an. Dacă vor exista condiții de micșorare, vom cere rectificarea tarifului. Acum nu vedem premise de micșorare.

(…) Acum au existat premise de a majora. Acoperim două luni din acest an și o lună din anul viitor. Trebuie să plătim 100% pentru a menține echilibrul (…). Noi putem să ne adresăm la ANRE în fiecare lună, dar nu cred că este bine așa. Cred că prețul ar trebui reglementat anual

Putem avea devieri de preț – plus, minus 3%. Eu cred că la această etapă nu vom veni cu o astfel de solicitare de rectificare. Vedem cum trecem iarna și apoi vom vedea”, a declarat Vadim Ceban.

Totuși, decizia finală de stabilire a tarifelor la gazele naturale pentru consumatorii casnici aparține Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Potrivit legislației, responsabilii de la ANRE examinează solicitarea Moldovagaz, iar ulterior anunță decizia finală în legătură cu prețul stabilit.

Pentru luna noiembrie (1-30 noiembrie) cetățenii vor achita un tarif de 11 lei și 8 bani, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale. Responsabilii din cadrul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) susțin că acest tarif este unul provizoriu și se va aplica doar pentru luna noiembrie, urmând ulterior să fie aprobat un nou tarif final pentru consumatorii casnici.

Solicitat de Ziarul de Gardă, viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a menționat că, în contextul creșterii tarifului la gaze pentru luna noiembrie, în perioada imediat următoare Guvernul va veni cu inițiative de compensare financiară a cetățenilor.

„Guvernul va face anunț ce ține de compensații. Compensațiile vor fi oferite nu doar pentru luna noiembrie, dar pentru toată perioada”, a declarat Andrei Spînu.