Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Modificări legislative pentru protecția consumatorilor…

Modificări legislative pentru protecția consumatorilor comerțului electronic

https://consumator.gov.md/

Guvernul a aprobat, miercuri, 21 decembrie, modificarea unor acte normative, în vederea îmbunătățirii comerțului electronic și eliminării constrângerilor care pun în dificultate dezvoltarea e-comerțului.

Potrivit modificărilor, în cadrul comerțului online, comercianții vor fi obligați să dispună de locuri pentru returnarea mărfurilor, iar consumatorii vor beneficia de protecție sporită. Totodată, vânzătorii de produse alcoolice online și personalul responsabil de livrare vor fi obligați să verifice vârsta cumpărătorului. 

Unitățile care practică comerțul online cu metale prețioase vor fi scutite de obligația de a deține suprafața de 12 metri pătrați pentru desfășurarea activității, iar comercianții vor fi obligați să aplice reduceri identice, indiferent de mijloacele de plată (în numerar sau fără numerar) preferate de cumpărător, precum și informarea  cumpărătorilor privind instrumentele/mijloace de plată acceptate, se stipulează în actele normative.

Modificările vizează și sancțiuni administrative pentru lipsa depozitelor de preschimbare a
mărfii, pentru care se va aplica amendă de la 50 la 100 de unități convenționale aplicată persoanei fizice, și amendă de la 200 la 400 de unități convenționale aplicată persoanei juridice.

Potrivit Ministerului Economiei (ME) proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (stimularea comerțului electronic) a fost elaborat de ME, cu suportul Consiliului Economic (CE) de pe lângă Prim-ministru și al Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Moldova, cu scopul de stimulare a comerțului electronic.