Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Modificări legislative de interes major…

Modificări legislative de interes major pentru consumatorii casnici și gestionarii de blocuri. Ministerul Energiei organizează o dezbatere publică

Sursa foto: energie.gov.md

Ministerul Energiei invită la cea de-a doua dezbatere publică a proiectului de lege privind modificarea unor acte normative referitoare la promovarea cogenerării și sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică, se arată într-un comunicat marți, 7 mai.

Proiectul de lege are drept scop consolidarea și dezvoltarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică (SACET) existente, în contextul politicilor promovate de eficientizare a consumului de resurse energetice și promovare a practicilor europene.

Proiectul include mai multe modificări de interes major atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru gestionarii de blocuri, antreprenorii imobiliari și alți agenți economici:

• Posibilitatea unităților termoenergetice de a investi în reconstrucția sistemelor interne și dotarea cu contoare individuale a fiecărui apartament, pentru a facilita implementarea distribuției pe orizontală, sau implementarea propriei metode de distribuție a energiei termice.

• Obligativitatea (re)conectării la SACET a clădirilor instituțiilor publice – conform principiului „rolul exemplar al sectorului public” și a blocurilor nou-construite și celor supuse renovărilor majore.

• Promovarea surselor de energie regenerabilă, inclusiv prin contribuția unităților termoenergetice pentru integrarea la consumatori a surselor de producere a energiei termice din surse regenerabile.

• Obligativitatea SACET-urilor de a procura energie termică reziduală din activități industriale, precum și de a examina soluții de valorificarea energetică a deșeurilor și a elementelor de stocare a energiei termice, în cadrul planurilor de dezvoltare a SACET-urilor.

• Instituirea zonelor unitare de termoficare în localitățile unde există SACET, unde va fi aplicată doar soluția de încălzire bazată pe SACET și va fi interzisă deconectarea de la SACET.

În cadrul evenimentului vor fi prezentate noutățile din proiect, precum și îmbunătățirile operate în baza propunerilor și sugestiilor participanților la dezbaterile publice din data de 12 martie 2024.

Ținând cont de importanța proiectului pentru dezvoltarea sectorului energetic din Republica Moldova, precum și de potențialul impact social și economic major al unor modificări propuse, mizăm pe o participare cât mai largă și activă a tuturor părților interesate.

Dezbaterea publică va avea loc la data de 14 mai 2024, ora 15:00, în sala de ședințe de la et.1 al Casei Guvernului, intrarea din str. G.Bănulescu-Bodoni.  

Setul de documente aferente proiectului pot fi găsite AICI