Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Ministrul Energiei: „Gazprom” are un…

Ministrul Energiei: „Gazprom” are un rol pe piaţa de energie electrică din R. Moldova – nu se pune problema rezilierii contractului

Captură de ecran

R. Moldova nu poate rezilia, în acest moment, contractul de furnizare gaze naturale cu „Gazprom”, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov, pentru Agerpres.

Ministrul a reiterat că decizia  „MoldovaGaz” de a achiziționa gaze de la „Gazprom” nu a fost coordonată cu Guvernul. „Este un subiect sensibil politic și am atenționat compania. Ei au revenit la achiziționarea de gaze de la „Energocom””.

Întrebat dacă intenționează să ia careva măsuri împotriva „MoldovaGaz”, Victor Parlicov a spus că „nu consider că a fost o rea-intenție. Cred că a fost o greșeală și o neînțelegere. O încercare de a evita niște tensiuni la nivel de întreprinderi”. 

Referitor la rezilierea contractului cu Gazprom, ministrul Energiei a declarat că problema nu constă atât în reziliere, cât în rolul Gazprom în R. Moldova. Autoritățile de la Chișinău au „demonstrat că pot renunța la gazul din Federația Rusă”.

„Nu este o problemă rezilierea contractului. Trebuie să înţelegem că Gazprom păstrează un rol destul de important în asigurarea cu gaze a regiunii din stânga Nistrului. Regiunea transnistreană, în acest moment, este alimentată cu gaze doar de la Gazprom. Nu ar fi nimeni gata, astăzi, să livreze gaz acolo, de facto gratuit, aşa cum o face Gazprom.

Asta permite, pe de o parte, menţinerea unei stabilităţi sociale în stânga Nistrului, şi, pe de altă parte, asta influenţează indirect piaţa de energie electrică din R. Moldova. Cea mai mare parte a energiei electrice pe care o consumăm, în dreapta Nistrului, este produsă de centrală termică din regiunea transnistreană, din gazul livrat de facto gratuit.

Asta ne permite să amortizăm, să avem un cost de energie, atât pentru cetăţeni, cât şi pentru economie, ceva mai mic. Noi înţelegem că acest lucru nu poate dura la nesfârşit. (…) Gazprom are un rol pe piaţa de energie electrică din R. Moldova.  Din cauza asta, în acest moment, nu se pune problema rezilierii contractului cu Gazprom”, a declarat Victor Parlicov.

„Cea mai mare parte a energiei electrice pe care o consumăm, astăzi pe malul drept, provine de la centrala termo-electrică din regiunea transnistreană. Al doilea cel mai mare producător sunt sursele locale, centrale electrice cu termoficare și, avem câte ceva din energia regenerabilă. Circa trei procente de energie electrică o achiziţionăm din România”, a spus Victor Parlicov.

„Am demonstrat că într-un timp record putem renunţa la gazul din Federaţia Rusă, la gazul de la Gazprom. Totodată, aşa cum am menţionat, este vorba de regiunea transnistreană, unde nu este vorba doar de alimentarea cu energie sau cu gaze. Este o problemă de securitate regională ce va trebui soluţionată. Atunci când această problemă vom putea să o abordăm şi vom putea să o rezolvăm şi să reintegrăm R. Moldova, atunci şi rolul Gazprom de a întreţine aşa un fel de iluzie a independenţei în stânga Nistrului va dispărea”, a conchis ministrul.

În legătură cu independența energetică a R. Moldova, Parlicov a făcut referire la „consolidarea interconexiunilor cu România”, în special reţelele de interconectare Suceava – Bălţi şi Iaşi – Ungheni, cuplarea pieței de energie a R. Moldova cu piața românească și o „creștere vertiginoasă a investițiilor în energia regenerabilă”.