Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Ministrul de Externe al României:…

Ministrul de Externe al României: „Este foarte important ca UE să susțină R. Moldova pentru a face față crizei energetice”

Sursa foto: Telegram/ Nicu Popescu

Ministerul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, susține că este foarte important ca Uniunea Europeană să susțină R. Moldova, pentru a face față crizei energetice și menționează că România își aduce propria contribuție și ajută țara noastră prin furnizarea de energie electrică. Declarația a fost făcută luni, 17 octombrie, înaintea reuniunii Consiliului Afaceri Externe de la Luxemburg, se menționează într-un comunicat de presă al Ministerului de Externe de la București.

„Este foarte important ca Uniunea Europeană să susțină Republica Moldova, care este unul dintre statele cele mai afectate de conflictul din Ucraina și de efectele acestui conflict. În acest context, voi sublinia necesitatea ca Uniunea Europeană să susțină Guvernul de la Chișinău, pentru a face față crizei energetice.

România își aduce propria contribuție: furnizăm deja energie electrică vecinului nostru, Republica Moldova, pentru a gestiona această situație într-un mod eficient”, a declarat ministerul de Externe al României, Bogdan Aurescu.

De asemenea, Bogdan Aurescu a declarat că România condamnă survolarea spațiului aerian al R. Moldova de către rachetele rusești și susține că asta reprezentă „o altă încălcare a dreptului internațional”.

„În același timp, voi reitera condamnarea de către România a faptului că, lunea trecută, unele dintre rachetele care au lovit Ucraina au traversat spațiul aerian al Republicii Moldova, ceea ce reprezintă o altă încălcare a dreptului international, cu atât mai mult cu cât vorbim despre un stat neutru, conform Constituției Republicii Moldova”, a mai declarat ministrul de Externe al României.

Ucraina a oprit, din 11 octombrie, exportul de energie electrică. Decizia a fost luată pentru a „stabiliza sistem energetic” ucrainean, afectat în urma bombardamentelor din 10 octombrie. Despre asta a anunțat Ministerul Energiei al Ucrainei.

După anunțul Kievului, viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării regionale, a anunțat că începând cu ora 03:00 dimineața, 11 octombrie, R. Moldova primește integral energie electrică de la MGRES (Centrala termoelectrică de la Cuciurgan). Oficialul a menționat că acest lucru este posibil deoarece Moldovagaz a alocat suplimentar către MGRES – 0,9 milioane de metri cubi de gaze naturale pentru a produce necesarul de energie electrică pentru 24 de ore.

De asemenea, ministrul a îndemnat cetățenii să economisească energia electrică, „mai ales între orele 07:00 – 10:00 și 18:00 – 23:00”, pentru că asta va permite „să avem energie electrică fără a fi nevoiți să intervenim în activitățile zilnice”. 

Din 13 octombrie, a început furnizarea de energie electrică din România către R. Moldova. Pe 12 octombrie, viceprim-ministrul Andrei Spînu a anunțat că R. Moldova va putea cumpăra energie electrică din România la un preț de 450 ron/MWh (aproximativ 90 euro/MWh) după ce Guvernul de la București a aprobat o ordonanță de urgență care prevede că „producătorii de energie electrică au obligația să încheie contracte bilaterale, în limita cantităților disponibile, prioritar cu traderi sau furnizori de energie electrică desemnați de către Guvernul R. Moldova”.

„În această noapte începe furnizarea de energie electrică pentru R. Moldova”. Liderul în producția de energie electrică din România a semnat un contract cu Energocom