Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Ministerul Dezvoltării Economice: Aproximativ 80%…

Ministerul Dezvoltării Economice: Aproximativ 80% din persoanele care dețineau patentă pentru comerțul cu amănuntul au trecut la activitatea independentă

Sursa: Radio Europa Liberă Moldova

După două luni, circa 80% din numărul total al foștilor deținători de patentă pentru desfășurarea comerțului cu amănuntul au trecut la activitate independentă. Astfel, din cele 4 202 persoane, 3 319 „s-au conformat și lucrează cu apart de casă”, potrivit informațiilor actualizate publicate de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării pe 1 septembrie.

„Din toți cei care au trecut în ultima săptămână, o pătrime sunt la Bălți, unde se înregistrează o conformare de 67%. Peste 90% de conformare: Ungheni, Strășeni, Soroca, Leova, Ialoveni, Florești, Fălești, Criuleni, Călărași, Cahul. Peste 80% de conformare: Chișinău, Anenii Noi, Cimișlia, Hîncești, Rîșcani.

Cel mai puțin sunt la Briceni – 52%”, conform autorităților.

Reprezentanții Ministerului Dezvoltării Economice menționează că au fost înregistrate 3 195 de cereri pentru comensații, 753 fiind în ultima săptămână, la Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului.

„Pentru 1 031 de solicitări deja au fost transferați banii. Mai sunt două săptămâni în care foștii patentari pot cere suma de până la 10 000 de lei pentru cheltuielile de tranziție”, precizează sursa citată.

Cabinetul de miniștri a extins, la 30 septembrie, pentru două săptămâni, perioada în care foștii titulari de patentă pentru desfășurarea comerțului cu amănuntul pot solicita compensarea cheltuielilor de tranziție la activitate independentă, în sumă de până la 10 000 de lei.

„Am observat o dinamică pozitivă în ultimele două săptămâni, când aproape o mie de foști patentari au trecut la noul regim de activitate independentă. Ținând cont de faptul că până pe 31 august – ultima zi de solicitare a compensațiilor – au rămas zile numărate, unii dintre ei s-ar putea să nu reușească să ceară compensarea cheltuielilor. De aceea, prelungim termenul de compensare cu două săptămâni, până pe 15 septembrie”, a declarat ministrul Dumitru Alaiba. 

Pentru a solicita compensațiile, cererile pot fi depuse online până la data de 15 septembrie, pe https://compensare.oda.md/ sau la birourile teritoriale ale Serviciului Fiscal de Stat (SFS). După acceptarea cererii, în termen de 30 de zile, vor fi acordate compensațiile pentru cheltuielile avute începând cu 1 ianuarie 2023, notează Ministerul Dezvoltării Economice.

Începând cu 1 iulie 2023, activitatea de comerț cu amănuntul la tarabe, tejghele, tonete, în chioșcuri (gherete), pavilioane și din autovehicule, precum și comerțul cu produse alimentare și mărfuri ușor alterabile autohtone, nu mai este admisă în baza patentei de întreprinzător, urmare a intrării în vigoare a modificărilor efectuate la Legea nr. 93/1998 cu privire la patenta de întreprinzător.

Legea cu privire la patenta de întreprinzător a fost adoptată în 1998. Ulterior, activitatea de comerț în baza patentei de întreprinzător a fost prelungită de câteva ori. Ultima dată – la finalul anului 2022, ca măsură care a venit în susținerea contribuabililor, în contextul creșterii prețurilor la resursele energetice. Potrivit datelor oferite de Serviciul Fiscal de Stat, la finalul anului 2022 erau înregistrate peste 2 000 de activități independente, în timp ce numărul patentelor pentru activitatea de comerț cu amănuntul este de peste 4 000.