Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Mesajul postat de președinta R.…

Mesajul postat de președinta R. Moldova, după întrevederea cu șeful Agenției Franceze pentru Dezvoltare: „Agenția va finanța proiecte de dezvoltare în domenii importante precum energetica și aprovizionarea cu apă”

Agenția Franceză pentru Dezvoltare va oferi R. Moldova suport bugetar și va finanța proiecte de dezvoltare în domeniul energetic și modernizarea tronsonului de cale ferată Chișinău-Ungheni. Un anunț în acest sens a fost făcut de către președinta R. Moldova, Maia Sandu, după întrevederea pe care a avut-o cu șeful Agenției Franceze pentru Dezvoltare, Remy Rioux, vineri, 20 mai, la Paris.

În mesajul postat pe Facebook, șefa statului menționează că, începând cu 2022, Agenția Franceză pentru Dezvoltare va finanța și proiecte de aprovizionare cu apă și canalizare, irigare și împădurire.

„Înainte să plec spre casă, am discutat cu Remy Rioux, directorul general al Agenției Franceze de Dezvoltare, despre proiectele pe care această instituție le va realiza în Republica Moldova începând cu anul curent. Agenția va oferi țării noastre suport bugetar și va finanța proiecte de dezvoltare în domenii importante precum energetica, aprovizionarea cu apă și canalizare, irigarea și împădurirea. Am vorbit și despre finanțarea modernizării tronsonului de cale ferată Chișinău-Ungheni, care va permite conectarea rețelei de cale ferată din Moldova la rețeaua europeană. Franța este un partener important al Republicii Moldova, legătura dintre țările noastre datorându-se atât apartenenței la spațiul Francofoniei, cât și relațiilor economice, culturale și interumane tot mai puternice. Proiectele de dezvoltare, pe care Republica Franceză le va realiza în Moldova prin AFD, vor consolida și mai mult această prietenie și vor contribui la îmbunătățirea vieții cetățenilor noștri”, se arată în mesajul postat de către șefa statului.

Pe 19 mai, șefa statului, Maia Sandu, s-a întâlnit la Paris cu Emmanuel Macron, președintele Republicii Franceze.

După întrevederea cu președintele Republicii Franceze, președinta R. Moldova a declarat că autoritățile de la Chișinău contează pe sprijinul Parisului pentru ca R. Moldova să primească statutul de țară candidată la UE. Detalii aici

De la începutul războiului provocat de Rusia în Ucraina, președinta Maia Sandu nu a întreprins vizite oficiale în afara țări, în schimb, R. Moldova a fost vizitată de mai mulți oficiali europeni și americani, care au oferit mesaje de susținere pentru țara noastră, în contextul tensionării situației de securitate din regiune. Totodată, R. Moldova a beneficiat de ajutoare umanitare și financiare pentru gestionarea crizei refugiaților din Ucraina.