Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Majorarea indemnizației unice la nașterea…

Majorarea indemnizației unice la nașterea copilului, care va fi de 20 de mii de lei, aprobată de Guvern

Imagine-simbol

Începând cu 1 ianuarie 2024, indemnizația unică la nașterea copilului va fi majorată cu 9 068 de lei, de la 10 932 la 20 000 de lei. O hotărâre în acest sens a fost aprobată joi, 21 decembrie, de Guvern.

„Majorarea indemnizației unice la nașterea copilului face parte din măsurile Bugetului pentru anul 2024, „Investim pentru copii”, dar și contribuie la realizarea Programului de activitate a Guvernului „Moldova prosperă, sigură, europeană”. Acesta prevede oferirea suportului pentru familii prin intermediul programului „Familia”, care va contribui inclusiv la fortificarea capacităților familiilor și va reduce sărăcia în rândul copiilor”, potrivit unui comunicat al Executivului.

Conform estimărilor Casei Naționale de Asigurări Sociale, în anul 2024, peste 33 de mii de familii vor beneficia de indemnizație unică la nașterea copilului.

În luna octombrie, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a publicat pentru consultări publice un proiect de hotărâre conform căruia indemnizația unică la nașterea copilului urma să fie majorată cu aproximativ 1 500 de lei, de la 10 932 de lei la 12 444 de lei.

În acord cu regulamentul Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS), indemnizaţia unică la naşterea copilului se stabileşte:

  • pentru fiecare copil născut viu, inclusiv în cazul gemenilor;
  • mamei, iar în cazul decesului ei – reprezentantului legal al copilului;
  • cu condiţia că copilul a fost înregistrat la subdiviziunea competentă a Agenţiei Servicii Publice;
  • cu condiţia că a fost solicitată cel târziu în termen de 12 luni de la naşterea copilului.