Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   LIVE/ Forumul Economic de la…

LIVE Forumul Economic de la Chișinău: Investiții, Inovare, Integrare Europeană. „Aceste evenimente duc la colaborări și parteneriate concrete”

Alteța Sa Regală, Principele Consort Radu al României

Forumul Economic de la Chișinău: Investiții, Inovare, Integrare Europeană este unul dintre cele mai de anvergură evenimente economice din R. Moldova și își desfășoară lucrările în perioada 22-23 februarie sub auspiciul Familiei Regale a României. Forumul reunește importante personalități politice și oameni de afaceri din R. Moldova, România, Polonia și Italia.

Subiectele dezbătute în cadrul Forumului Economic de la Chișinău sunt: atragerea și utilizarea eficientă a fondurilor europene nerambursabile pentru dezvoltare, explorarea și soluțiile avangardiste pentru evoluția orașelor inteligente, tendințele de vârf și inovații în domeniul tehnologiei informației, strategiile pentru avansarea rurală și a industriei alimentare, proiecte și tehnologii de top în construcții și energie regenerabilă și altele. 

Alteța Sa Regală, Principele Consort Radu al României, a declarat în cadrul evenimentului că Familia Regală este foarte bucuroasă să susțină cauza R. Moldova în capitalele europene și că „cele două comunități ale antreprenorilor din România și Republica Moldova, sunt, de fapt, una”.

Alteța Sa Regală, Principele Consort Radu al României

„Cu toții știm că bunăstarea unei țări și a cetățenilor depinde de o economie puternică, de aceea încurajarea investitorilor rămâne a fi o prioritate a noastră. Atât Parlamentul, cât și Guvernul lucrează cot la cot pentru a edifica o economie deschisă, liberă și digitală, pregătită pentru a fi integrată în piața unică a UE. Dragi investitori, vă rugăm să aveți încredere și să investiți în R. Moldova”, a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu, la deschiderea Forumului Economic de la Chișinău.

„După prima ediție a forumului din februarie 2023  – șase companii din România și-au deschis reprezentanțe în R. Moldova. Acesta este doar începutul. Noi suntem încrezători. La această ediție, unele companii străine au venit la Chișinău pentru a participa la forum, dar și pentru a finaliza procesul de deschidere a companiilor în R. Moldova. Și îmi se pare lucrul acesta foarte frumos”, susține cu mândrie Aurelia Salicov, vicepreședinta pentru Moldova a Clubului de afaceri International Business Society.

Aurelia Salicov

Potrivit Aureliei Salicov, acest club de afaceri „reunește antreprenori care au participat la misiunile economice sau la alte evenimente organizate la inițiativa Familiei Regale a României, precum și antreprenori din alte țări, care doresc să contribuie la formarea unei comunități a principiilor ferme. Această comunitate funcționează ca un cluster în sens european, care reunește companii, autorități publice și universități, dispuse să coopereze pentru binele comun al societății”, spune Aurelia Salicov. 

Aceste evenimente și discuții duc la colaborări și parteneriate concrete

„Forumul economic este la cea de-a treia ediție și cel mai important este că de fiecare dată numărul de participanți la acest forum crește. La fel de important este că sunt reprezentate din ce în ce mai multe sectoare ale economiei, a business-ului. La acest forum sunt prezenți oameni de afaceri din Italia, Polonia, din România și din R. Moldova care au ocazia să se cunoască. Se discută parteneriate ce țin de preluarea unor tehnologii din diferite sectoare: în domeniul de regenerabile, producere, zootehnie, fitosanitar  – pentru a diversifica, a dezvolta și pentru a face produsele din R. Moldova mai competitive pe piața Uniunii Europene.

Aceste evenimente și discuții duc la colaborări și parteneriate concrete. Forumul reprezintă și o platformă de a comunica și cu oficialii acestor țări, prezenți la eveniment. Sunt discutate aspectele legale ce țin de accesul pe piață pentru anumite produse autohtone  – pentru că R. Moldova este încă o țară candidat și nu suntem parte a pieței comune a Uniunii Europene, care este destinația noastră cea mai importantă la moment”, a declarat pentru Zdg, Mariana Rufa, directoare executivă a European Business Association Moldova.

Mariana Rufa, directoare executivă European Business Association Moldova

Mariana Rufa susține că oamenii de afaceri din R. Moldova care doresc să-și extindă afacerile în România și UE ar trebui  în primul rând „să înțeleagă care sunt regulile pentru un anumit sector de afaceri în țara respectivă pentru că uneori este nevoie de anumite licențe și autorizări care în Uniunea Europeană sunt reglementate mai diferit, și este extrem de important ca agentul economic de R. Moldova care dorește să-și deschidă o filială sau să-și găsească parteneriate pe oricare din piețele Uniunii Europene să se documenteze foarte clar ce înseamnă pentru el deschiderea unei companii în sectorul său. Partea bună este că avem o dinamică pozitivă pentru agenți economici din R. Moldova care s-au extins în România nu doar prin parteneriate comerciale, dar și prin deschidere de filiale și filiere de producere, distribuție, depozite. Domeniile sunt diferite: IT, engineering, software”, a conchis Mariana Rufa.