Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Litvinenco: Rusia a încălcat propria…

Litvinenco: Rusia a încălcat propria legislație în cazul Acordului cu Republica Moldova

Sergiu Litvinenco

Sergiu Litvinenco, membrul Comisiei juridice, numiri şi imunităţi din Parlamentul R. Moldova, deputat din cadrul fracțiunii Partidul Acțiune și Solidaritate, a scris, la 26 aprilie într-o postare pe Facebook că Rusia ar fi încălcat propria legislație la semnarea acordului de acordare a creditului Republicii Moldova.

Deputatul menționează că în conformitate cu legislația rusească și anume Legea cu privire la tratatele internaționale ale Federației Ruse și Codul bugetar al Federației Ruse, cât și conform practicii constante a țării, acordurile de oferire de către Federația Rusă a creditelor către alte state, se aprobă în primul rînd, de Guvernul Federației Ruse. Ulterior, acordul se semnează de către reprezentanții guvernelor Federației Ruse și a guvernului țării căreia i se acordă creditul. Adică, mai întâi se aprobă Hotărârea Guvernului și doar după aceea, se semnează Acordul.

Ca exemplu, Litvinenco a analizat ultimele trei acorduri de acordare a creditelor semnate de Federația Rusă cu alte state:

Acordul încheiat cu Serbia în anul 2019

La 18 octombrie 2019 proiectul acordului încheiat cu Serbia a fost aprobat de Guvernul Federație Ruse, iar la 19 octombrie 2019 acordul a fost semnat de reprezentanții celor două guverne.

Acordul încheiat cu Belarus în anul 2017

La 19 august 2017 proiectul acordului a fost aprobat de Guvernul Federației Ruse, iar la 30 august 2017 acordul a fost semnat de reprezentanții celor două guverne.

Acordul încheiat cu Bangladesh în anul 2016

La 14 iulie 2016 proiectul acordului a fost aprobat de Guvernul Federației Ruse, iar la 26 iulie 2016 acordul a fost semnat de reprezentanții celor două guverne.

Foto: Facebook/Guvern

„Și în toate cazurile este așa. Am verificat câteva zeci de acorduri plasate pe mid.ru. Mai întâi se aprobă Hotărârea Guvernului, apoi este semnat Acordul”, a precizat deputatul

În cazul R. Moldova nu există nicio hotărâre a Guvernului Federației Ruse de aprobare a Acordului

„În cazul R. Moldova, la 17 aprilie 2020, acordul a fost semnat de reprezentanții Chișinăului și a Moscovei, la nivel de ambasador și viceministru de finanțe. Însă, înainte de semnare nu există nicio hotărâre a Guvernului Federației Ruse de aprobare a Acordului, așa cum prevede legislația rusă și așa cum s-a întâmplat în toate celelalte cazuri. Deci, aparent, este o încălcare a legislației Federație Ruse. Întrebarea este de ce s-a procedat așa?”, a conchis Litvinenco.

Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și cel al Republicii Moldova, privind acordarea unui împrumut financiar de stat în valoare de 200 de milioane de euro, a fost adoptat joi, 23 aprilie cu votul deputaților PSRM și PDM, în ambele lecturi. Parlamentarii din opoziție au criticat dur prevederile acordului și au cerut renegocierea împrumutului rusesc. La 23 aprilie Curtea Constituțională a admis cererea deputatului Grupului Pro Moldova, Sergiu Sîrbu și a suspendat Acordul dintre R. Moldova și Federația Rusă cu privire la acordarea creditului.