Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Legea privind comerțul electronic a…

Legea privind comerțul electronic a fost modificată. Ministrul Economiei: Cetățenii așteaptă o revoluție pe piața plăților electronice. Avem soluția

Cadrul legal aferent comerțului electronic (e-comerț) a fost modificat în conformitate cu bunele practici din Uniunea Europeană. Modificările au fost votate de Parlament în lectura a doua vineri, 17 martie.

Totodată, scopul actului normativ este eliminarea constrângerilor care pun în dificultate dezvoltarea e-comerțului în țara noastră, dar și o protecție mai mare a drepturilor consumatorilor.

Legea privind comerțul electronic a fost modificată și redenumită în „Lege privind serviciile societății informaționale”. De asemenea, au fost actualizate Legea cu privire la comerțul interior, Legea cu privire la antreprenoriat și întreprinderi, Legea privind regimul metalelor prețioase si pietrelor prețioase, Legea privind protecția consumatorilor, Legea privind protecția datelor cu caracter personal și altele.

Urmare a modificărilor la Codul contravențional, consumatorii de servicii electronice vor beneficia de protecție sporită în cadrul comerțului online. De exemplu, unitățile fără suprafață comercială vor fi obligate să creeze locuri speciale pentru preschimbarea mărfurilor, fiind instituită răspunderea contravențională pentru lipsa spațiilor respective. Totodată, este prevăzută obligarea vânzătorilor online de produse alcoolice de a verifica vârsta cumpărătorului, inclusiv de către personalul responsabil de livrare.

Documentul a fost elaborat de Guvern și va fi succedat de alte inițiative pentru transformarea și modernizarea comerțului electronic în țara noastră. Legea va intra în vigoare în luna iulie a acestui an.

În contextul modificării legislației în domeniul comerțului electronic, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării a ținut să facă câteva comentarii despre plățile electronice.

Știm că mulți din cetățenii noștri așteaptă o revoluție pe piața plăților electronice. Suntem izolați de la sistemele de plăți care să ofere servicii de calitate și suntem condamnați la costuri și comisioane exagerate pentru servicii de nivelul la ce era 20 de ani în urmă.

Știm că e-comerțul din Moldova ratează zilnic oportunități din cauza că nu au acces la platformele de plăți.

Suntem o piață mică și, să o zicem pe șleau, neatractivă din cauza costurilor de conformare și licențiere pe care ar trebui să le suporte operatorii de plăți. Pur și simplu nu are sens comercial.

Avem o soluție. O să recunoaștem unilateral licențele pentru sistemele de plăți emise pe teritoriul Uniunii Europene.

Avem certitudinea că reforma va facilita accesul pe piața noastră, iar consumatorii și comercianții noștri vor avea acces la servicii calitative la cost corect”, a spus Dumitru Alaiba, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării.