Investitori din Europa au cumpărat 33% din obligațiunile Trans Oil la o rată de aproximativ 12%

Grupul Trans Oil (Aragvi Holding International Ltd) informează că investitori din Elveția, Marea Britanie, SUA au cumpărat euro-obligațiunile garantate în valoare de 300 milioane dolari, emise la valoarea nominală pe 1 aprilie 2019.

Potrivit informației disponibile pe site-ul companiei, investitori din Europa au cumpărat 33% din euro obligațiunile emise. Investitori din Elveția – 29%, din Marea Britanie – 19%, din SUA – 18%, alte țări – 1%. Perioada de maturitate este 5 ani, la o rată de aproximativ 12%.

Această emisiune ar fi una de debut atât pentru companie cât și pentru R. Moldova, în general. Trans Oil a încercat să-și facă debutul pe piața obligațiunilor în februarie 2018, dar nu a reușit din cauza condițiilor pieței de atunci.

Debursarea în urma emisiunii va avea loc pe 9 aprilie 2019 cu maturitatea la 9 aprilie 2024. Potrivit Grupului, investitorii americani și europeni au manifestat un interes sporit față de oferta emisiunii. Obligațiunile vor fi listate oficial la bursa Irish Stock Exchange, începând cu 9 aprilie 2019. În calitate de consultanți financiari în această tranzacție au fost Citibank Global Markets, Renaissance Securities și UBS AG.

Fitch Ratings a acordat ratingul B (EXP) Stabil euro obligațiunilor pe cinci ani propuse de Trans-Oil, emise de filiala Aragvi Finance International DAC din Irlanda, iar S&P Global Ratings a acordat ratingul B- (preliminar) Stabil. Totuși, rating-urile acordate de cele două agenții sunt deocamdată preliminare. Rating-urile finale vor fi stabilite după recepționarea și revizuirea documentației aferente tranzacției finale.

Trans-Oil Group și-a început activitatea cu cereale în 1996 în zona Mării Negre. James Kelly, împreună cu Vaja Jhashi și-au lansat afacerea în R. Moldova și Ucraina, iar ulterior grupul de companii Trans Oil a devenit cel mai mare cumpărător și exportator de cereale și semințe oleaginoase din Moldova.

Compania deţine o cotă de circa 85% pe piaţa comerţului cu cereale şi oleaginoase din Republica Moldova şi peste 95% din cea a uleiului de floarea soarelui, se arată în analiza agenției S&P Global Ratings.

„Grupul Trans Oil este în mare măsură expus unei singure țări, cu 80% din totalul cerealelor și oleaginoaselor originare din R. Moldova, care considerăm că are un mediu corporativ riscant. Mai mult, considerăm că solvabilitatea actuală a grupului este limitată, într-o oarecare măsură, de capacitățile sale de aprovizionare, care sunt doar în R. Moldova, o țară mică, care este expusă mai mult volatilității volumelor recoltate decât vecinii săi, Ucraina și România. Luăm în considerare, totuși, rețeaua națională de infrastructură a grupului Trans Oil, care, în mod clar acționează ca o barieră naturală ce împiedică intrarea noilor jucători pe piața din R. Moldova. (…) Înțelegem că scopul emiterii de obligațiuni este înlocuirea majorității facilităților de finanțare anterioare exportului și a altor linii de credit garantate, permițând grupului să-și consolideze și să-și extindă portofoliul de datorie și să reducă dependența sa de creditarea pe termen scurt. Înțelegem că adițional la linia de finanțare garantată de Banca Internațională de Investiții pentru 10 milioane de dolari, grupul intenționează să utilizeze o parte din venituri pentru achiziționarea echipamentului de procesare a semințelor din România, pe care intenționează să-l pună în funcțiune în a doua jumătate a anului 2019”, se arată în analiza S&P Global Ratings.

Citiți și:


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. ivancelgroaznic

    Sin spate la cea mare tranzactie, sta tot Pljaha, si nicidekum norodu nu are cistig din masinatiunile oligrohului aista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *