Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Inspectoratul Control Financiar de Stat…

Inspectoratul Control Financiar de Stat are o nouă conducere. Cu ce avere vine în funcție Svetlana Țurcanu

Sursa: Ministerul Finanțelor

Ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, a prezentat-o marți, 30 aprilie, echipei Inspectoratului Control Financiar de Stat (ICFS) pe Svetlana Țurcanu, noua conducătoare a instituției.

Svetlana Țurcanu își va începe activitatea din data de 7 mai. Numirea acesteia în funcția respectivă a fost aprobată în cadrul ședinței Guvernului.

„Are vastă experiență de circa 25 de ani în domeniul financiar-contabil, fiind licențiată în contabilitate și audit și, totodată, în matematică. În prezent activează în cadrul Serviciului Fiscal de Stat (SFS) în funcția de directoare adjunctă a Departamentului de audit intern. Consider că deține experiență, profesionalism și competență pentru a face față acestei poziții destul de importante de șefă a Inspectoratului Control Financiar de Stat”, a spus Petru Rotaru în cadrul ședinței Executivului.

În cadrul prezentării, ministrul a subliniat rolul instituției în asigurarea cheltuirii corecte și eficiente a banilor publici. În acest sens, instituția „trebuie să devină mai puternică pentru a îndeplini cu succes această misiune, având în vedere inclusiv și angajamentul R. Moldova în contextul integrării europene”, se arată într-un comunicat de presă emis de Ministerul Finanțelor.

„Totodată, Petru Rotaru i-a urat Svetlanei Țurcanu și echipei mult succes în activitatea ce urmează să o desfășoare, exprimându-și încrederea că experiența, profesionalismul și competențele dnei Țurcanu vor contribui la conducerea eficientă și profesionistă a instituției, luând în calcul vasta experiență în domeniul financiar-contabil.

La rândul său, Svetlana Țurcanu a menționat că mizează pe suportul întregii echipe, totodată, specificând că misiunea și sarcinile vor fi executate respectând principiile transparenţei, corectitudinii şi legalităţii, bazându-se pe profesionalismul și integritatea fiecăruia”, notează sursa citată.

Potrivit ultimei declarații de avere și interese personale depusă de Țurcanu, aceasta a fost angajată în cadrul SFS în octombrie 2023. Conform documentului, anterior a fost angajată în cadrul Serviciului de Protecție și Pază de Stat (SPPS), de unde în primele 9 luni ale anului trecut a ridicat un salariu lunar de circa 36 de mii de lei. La SFS, în ultimele 3 luni ale anului 2023, a fost remunerată cu aproape 58 de mii de lei, adică puțin peste 19 mii de lei.

Țurcanu a mai declarat pentru anul 2023 dobânzi de peste 60 de mii de lei, indemnizație incapacitate de muncă de la SPPS de aproape 7 500 de lei, dar și pensie de peste 100 de mii de lei, adică aproximativ 8 500 de lei lunară. La concedierea din cadrul SPPS a ridicat circa 133 de mii de lei.

În plus, deține un apartament, din 2008, de 72,3 de metri pătrați, care ar valora 370 de mii de lei. Noua șefă a ICFS are mai multe conturi bancare, dintre care două de depozit, unul de 372 800 de lei, iar altul de 600 de mii de lei.

Potrivit declarației de eliberare din funcție, în cadrul SPPS, a fost ofițer de protecție, începând din octombrie 2018.