Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Inițiativele de recuperare a fraudei…

Inițiativele de recuperare a fraudei bancare după trei ani de impas

După trei ani, timp în care cea mai mare fraudă din sistemul bancar al R. Moldova, numită „jaful secolului” a rămas nesoluționată, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a dezvăluit planurile autorităților privind recuperarea bunurilor fraudate în perioada 2010-2014, când din cele trei bănci moldovenești (Banca de Economii SA, Banca Socială SA și Unibank SA), a fost extrasă o sumă de circa 25,7 miliarde de lei. 

Potrivit declarațiilor făcute de speakerul parlamentului pentru postul public de televiziune „Moldova 1”, autoritățile de la Chișinău pun accent pe cooperare cu misiunea Kroll și FBI, dar și nominalizarea unui procuror special pentru recuperarea fraudei bancare de peste hotare.

„La mijlocul lunii ianuarie, misiunea Kroll va veni la Chișinău pentru a stabili strategia de recuperare a banilor fraudați. Totodată, vom face o solicitare către procurorul general ca să fie nominalizat un procuror special pentru cazurile de recuperare a fraudei bancare de peste hotare, care va colabora împreună cu Agenția pentru recuperarea bunurilor infracționale, misiunea Kroll și agenția americană FBI. Ne propunem să recuperăm în câțiva ani absolut tot și toți cei care au participat la frauda să fie trași la răspundere”, a afirmat Andrian Candu.

Președintele parlamentului a mai menționat că și Statele Unite trebuie să se implice în dosarul Kroll: „Când instrumentul financiar este dolarul, SUA au dreptul și obligația să se angajeze în investigație”. Andrian Candu nu a indicat care sunt planurile autorităților pentru recuperarea celor 13,3 miliarde de lei convertiți în datorie de stat.

Totodată, în raportul privind monitorizarea evoluţiilor în sectorul financiar-bancar din perioada decembrie 2016-octombrie 2017 realizat de Transparency International Moldova şi Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale IDIS „Viitorul” se indică că suma exactă care trebuie să fie recuperată în urma fraudei bancare este necunoscută până în prezent. 

„Cele 25,7 miliarde de lei sunt recunoscute drept datorie, sau instanţa de judecată urmează să demonstreze că anumite obligaţiuni financiare ale celor trei bănci sunt fictive, ilegale? Deocamdată nu avem vreo decizie de judecată prin care suma de 25,7 miliarde de lei să fie redusă. Nici nu am auzit ca acest subiect să fie discutat public. Până azi, aşa şi nu cunoaştem suma exactă pe care trebuie să o recuperăm”, subliniază expertul Transparency International Moldova, Veaceslav  Negruță.

În noiembrie 2014, suma totală a obligaţiunilor financiare ale celor trei bănci era de 25,7 miliarde de lei, dintre care 6,8 miliarde reprezentau depozitele persoanelor fizice, 5,6 miliarde de lei – obligaţiuni financiare faţă de persoane juridice, iar faţă de alte bănci – 13,3 miliarde de lei. În acest context, Veaceslav Negruță  aminteşte că nu doar Guvernul R. Moldova trebuie să primească înapoi banii care vor fi recuperaţi de la cele trei bănci, ci şi persoanele faţă de care băncile au avut anumite obligaţiuni financiare. În octombrie 2016, peste 13 miliarde de lei, au fost convertite în datorie de stat.

Citiți și:

Ecoul „jafului secolului”

„Sectorul financiar-bancar este în continuare expus riscurilor sporite de fraudare”