Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   INFROGRAFIC/ Cetățenii R. Moldova au…

INFROGRAFIC Cetățenii R. Moldova au achitat, în primele 10 luni ale anului 2021, circa 4,6 miliarde de lei pentru polița de asigurare obligatorie

Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) susține că a acumulat, în primele zece luni ale anului 2021, în fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală venituri de circa 9,2 miliarde de lei, dintre care peste 4,6 miliarde sunt venituri proprii (fără transferuri de la bugetul de stat). Acumulările respective au fost în creştere cu peste 2,5 milioane de lei sau cu 38,5% faţă de perioada similară a anului 2020.

Cea mai mare parte a veniturilor provine din primele de asigurare medicală în cotă procentuală din salariu. Acestea au atins cifra de 4,4 miliarde de lei, cu 581 de milioane mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Transferurile de la bugetul de stat au constituit peste 4,5 miliarde de lei, cu aproape 2 miliarde mai mult față de perioada similară a anului 2020. Primele de asigurare medicală obligatorie în sumă fixă au depăşit 131 de milioane, în descreştere cu 3,7 milioane comparativ cu primele zece luni din 2020.

Foto: CNAM

Alte venituri încasate în fondurile AOAM, inclusiv primele de asigurare achitate de rezidenţii parcurilor pentru tehnologia informaţiei, au constituit peste 71 de milioane de lei, cu circa 13,4 milioane mai mult faţă de suma înregistrată în perioada similară a anului trecut.

În acelaşi timp, în primele zece luni ale anului curent, din fondurile AOAM au fost efectuate cheltuieli în valoare totală de peste 9 miliarde 183 de milioane de lei, dintre care mai mult de 9 miliarde 100 de milioane au fost transferaţi prestatorilor de servicii medicale şi farmaceutice contractaţi. Suma virată pentru serviciile medicale prestate în zece luni ale anului curent este cu cca 2,4 miliarde de lei mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.