INFROGRAFIC/ Cetățenii R. Moldova au achitat, în primele 10 luni ale anului 2021, circa 4,6 miliarde de lei pentru polița de asigurare obligatorie
Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) susține că a acumulat, în primele zece luni ale anului 2021, în fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală venituri de circa 9,2 miliarde de lei, dintre care peste 4,6 miliarde sunt venituri proprii (fără transferuri de la bugetul de stat). Acumulările respective au fost în creştere cu peste 2,5 milioane de lei sau cu 38,5% faţă de perioada similară a anului 2020.
Cea mai mare parte a veniturilor provine din primele de asigurare medicală în cotă procentuală din salariu. Acestea au atins cifra de 4,4 miliarde de lei, cu 581 de milioane mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Transferurile de la bugetul de stat au constituit peste 4,5 miliarde de lei, cu aproape 2 miliarde mai mult față de perioada similară a anului 2020. Primele de asigurare medicală obligatorie în sumă fixă au depăşit 131 de milioane, în descreştere cu 3,7 milioane comparativ cu primele zece luni din 2020.
Alte venituri încasate în fondurile AOAM, inclusiv primele de asigurare achitate de rezidenţii parcurilor pentru tehnologia informaţiei, au constituit peste 71 de milioane de lei, cu circa 13,4 milioane mai mult faţă de suma înregistrată în perioada similară a anului trecut.
În acelaşi timp, în primele zece luni ale anului curent, din fondurile AOAM au fost efectuate cheltuieli în valoare totală de peste 9 miliarde 183 de milioane de lei, dintre care mai mult de 9 miliarde 100 de milioane au fost transferaţi prestatorilor de servicii medicale şi farmaceutice contractaţi. Suma virată pentru serviciile medicale prestate în zece luni ale anului curent este cu cca 2,4 miliarde de lei mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.
Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.