Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Încă 30 de milioane de…

Încă 30 de milioane de euro. UE a aprobat a doua tranșă din asistența macrofinanciară pentru R. Moldova

Uniunea Europeană a aprobat vineri, 10 iulie, acordarea a 30 milioane de euro pentru Republica Moldova. Aceasta este a doua tranșă din asistența macrofinanciară și ultima, cea de-a treia tranșă, în valoare de 40 milioane euro, fiind anulată pentru că Acordul expiră pe data de 18 iulie curent, iar principalele condiții pentru debursarea banilor nu au fost onorate.

„Astăzi, UE a aprobat încă 30 de milioane de euro asistență financiară pentru a ajuta Republica Moldova să facă față șocului economic cauzat de pandemia coronavirusului. Uniunea Europeană este alături de poporul moldovenesc în aceste vremuri dificile. De asemenea, doresc să felicit R. Moldova pentru eforturile de reformă care sunt urmărite, de exemplu în îmbunătățirea sistemului de justiție și combaterea corupției”, a menționat Paolo Gentiloni, comisar pentru economie.

Cea de-a doua tranșă urmărește îndeplinirea angajamentelor convenite cu UE, astfel cum este stabilit în Memorandumul de înțelegere. Acestea includeau măsuri importante în domeniile guvernanței sectorului financiar, guvernanța sectorului public, lupta împotriva corupției și spălării banilor, a energiei și a climatului de afaceri și implementarea zonei de liber schimb aprofundată și cuprinzătoare (DCFTA) .

În mod separat, UE pune la dispoziția R. Moldova și alte împrumuturi în valoare de 100 de milioane de euro în lupta cu pandemia de coronavirus. Comisia anunță că este pregătită să acorde prima tranșă cât mai rapid posibil, după adoptarea legală a Memorandumului de Înțelegere cu Republica Moldova.

Pe data de 10 octombrie 2019, Comisia Europeană a aprobat, prima tranșă de 30 de milioane de euro din asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova, valoare totală de 100 de milioane de euro. Din această sumă, 20 de milioane de euro reprezintă împrumuturi, iar 10 milioane – granturi.

Potrivit Comisiei Europene, banii sunt meniți pentru a acoperi necesitățile financiare externe ale Republicii Moldova în procesul ambițiosului proces de reformare structurală.

Întrucât programul expiră pe 18 iulie curent, Comisia Europeană a anulat cea de-a treia tranșă din sprijinul macro-financiar – în valoare de 40 de milioane de euro.